Evenimentul Zilei > Politica > Legea Carantinei. Senatul reia discuțiile, după ce PSD le-a blocat, sâmbătă
Legea Carantinei. Senatul reia discuțiile, după ce PSD le-a blocat, sâmbătă

Legea Carantinei. Senatul reia discuțiile, după ce PSD le-a blocat, sâmbătă

Legea carantinei revine în dezbaterea Senatului, la Comisia Juridică, după ce sâmbătă dezbaterile au fost amânate la solicitarea reprezentanților PSD pe motiv că proiectul propus de Guvern nu ar fi coerent.

Comisia juridică a Senatului reia, astzăzi, discuțiile asupra proiectului legislative privind carantinarea şi izolarea.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat, sâmbătă, în Comisia juridică amânarea dezbaterilor pentru a studia practicile Uniunii Europene în domeniu, menționând că cetăţenii au dreptul la o lege care să-i protejeze.

Duminică, senatorul Cazanciuc a criticat din nou proiectul de lege propus de Executiv privind carantinarea şi izolarea, susţinând că este un dezastru şi, pec ale de consecință, actul normativ va fi modificat și va fi adoptat atunci când va corespunde nevoii românilor. Pentru aceasta, a precizat senatorul, este nevoie de dezbateri cu toţi cei implicaţi în aplicarea legii.

Astfel, potrivit spuselor sale, au fost solicitate puncte de vedere din partea Ministerului Justiţiei şi al Consiliului Superior al Magistraturii, iar Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană în privinţa internării obligatorii şi detaşării obligatorii a medicilor.

„Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoii românilor, o să votăm această lege, că o să votăm luni, că o să votăm marţi, miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisie”, a precizat Robert Cazanciuc.

 

Reprezentantul PSD a precizat că la dezbateri au fost invitați și organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale care sunt implicate într-un fel sau altul în aplicarea acestei legi și care trebuie să spună un punct de vedere. Cazanciuc a precizat că legea trebuie să fie clară, ușor de înțeles și de aplicat.

„Toate mecanismele din lege trebuie să fie foarte, foarte clare şi conforme cu nevoile noastre de astăzi”, a adăugat social-democratul.

El a arătat că până la reluarea dezbaterilor, luni, Guvernul trebuie să prezinte o fundamentare din practica europeană privind internarea obligatorie şi detaşarea obligatorie a medicilor.

„Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia, pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor. De asemenea, am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în această materie”, a precizat Robert Cazanciuc.

Joi seara, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, acceptând mai multe amendamente convenite şi în urma unei discuţii cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a solicitat vineri prezenţa în Senat a premierului Ludovic Orban şi a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, la dezbaterea proiectului.

Băsescu aruncă bomba: ,,România a falsificat situația pe care o avea înainte de relaxare”

Alba-neagra cu Legea carantinei. Ciolacu spune că PSD a descoperit „orori juridice”