Legea amnistiei fiscale a intrat în vigoare. Ce datorii au fost anulate
- Daniela Șerb
- 31 iulie 2015, 12:17
Astăzi, a intrat în vigoare Legea amnistiei fiscale în baza căreia mai multe obligații fiscale stabilite de Fisc vor fi anulate.
Astăzi, a intrat în vigoare Legea amnistiei fiscale în baza căreia mai multe obligații fiscale stabilite de Fisc vor fi anulate. Actul normativ se referă la reîncadrarea activităţii independente în activitate dependentă, în mod abuziv și la anularea obligaţiilor fiscale ale salariaţiilor care au primit indemnizaţii de delegare, cum ar fi diurnele, pe care organele fiscale le-au considerat salarii.
Actul normativ face referire și la persoanele care au obținut venituri sub nivelul minim pe economie și au fost obligate să plătească contribuții de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, precum și la Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au depășit nivelul de venituri și trebuiau să plătească TVA.
Legea a fost aprobată de Camera Deputaţilor, for decizional, în 24 iunie, şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis aproape o lună mai târziu, în 20 iulie.
Astfel, obligaţiile de plată stabilite de ANAF în urma reîncadrării activităţilor independente în activităţi dependente până la 1 iunie vor fi şterse. Legea anulează obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării veniturilor din activităţi independente (PFA/PFI) şi în cazul reconsiderării unor venituri deductibile ca activităţi dependente, precum diurnele şoferilor de transport internaţional sau ale veniturilor celor recrutaţi ca agenţi de muncă temporară, obligaţii apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate, inclusiv diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală.
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele care aveau venituri extrasalariale foarte mici se anulează, după ce au fost numeroase cazuri de persoane la nivel naţional care au primit decizii de impunere cu sume de plată de peste 400 de lei pentru venituri de 1 leu sau 5 lei, provenite din dobânzi bancare pentru alocaţii sau din câştiguri aferente acţiunilor deţinute la SIF-uri. Obiectul scutirii la plată este contribuția la asigurările sociale de sănătate pentru perioada 01 ianuarie 2012 – 31 ianuarie 2015.
Beneficiarii scutirii la plata contribuției de sănătate sunt în principal persoane fizice, ce au realizat venituri în sume mici, pentru care legea a dispus recalcularea bazei impozabile a contribuției la sănătate, la nivelul salariului minim pe economie.Ca și exemplu de aplicare a legii, obiectul scutirii este situația copiilor aflați în sistemul de învățământ ce au încasat dobânzi bancare pentru alocația școlară, iar pentru venituri nesemnificative din dobânzi, a fost stabilită obligația plății contribuției la sănătate calculată la nivelul salariului minim, a explicat expertul fiscal Adrian Bența.