'Noua lege ne permite să calificăm drept infracţiune părăsirea teritoriului belgian cu intenţia de a participa la acţiuni teroriste', a declarat ministrul justiţiei Koen Geens. 

Măsura, care trebuie aprobată de Parlament, este un răspuns la poziţia Belgiei de sursă a multor combatanţi străini care luptă în Siria şi Irak. Se estimează că aproximativ 300 de bărbaţi tineri ar fi părăsit ţara, cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, în ultimii ani pentru a lupta alături de organizaţii precum Statul Islamic, informează Agerpres.

Autorităţile ar putea anula cărţile de identitate sau refuza să emită paşapoarte pentru persoanele suspectate că doresc să plece în Siria sau Irak pentru a lupta, a adăugat el. 

Prevederi similare există şi în alte ţări europene, precum Marea Britanie şi Danemarca

Belgienii pot călători cu cărţile de identitate în toate ţările UE şi în alte state, precum Turcia, o naţiune de tranzit pentru mulţi dintre cei care se îndreaptă către Siria şi Irak. 

Guvernul a extins de asemenea lista cazurilor în care un judecător poate aproba monitorizarea convorbirilor telefonice, precum recrutarea sau convingerea altora să comită acte de terorism.