Lege anti-LGBT în Ungaria: Bruxelles-ul sesisează justiţia UE

Lege anti-LGBT în Ungaria: Bruxelles-ul sesisează justiţia UE

Comisia Europeană a anunţat vineri că a sesizat justiţia UE contra Ungariei în legătură cu o lege care interzice difuzarea de conţinuturi privind homosexualitatea în rândurile minorilor, considerată discriminatorie faţă de persoane LGBT+.

"Comisia consideră că legea încalcă regulile pieţei interne, drepturile fundamentale ale persoanelor (în special ale persoanelor LGBT+) ca şi (...) valorile UE", arată un comunicat, notează La Libre

E vorba de o nouă etapă în procedura de infringement lansată contra acestei ţări, care poate duce la o condamnare din partea Curţii de Justiţie a UE, chiar la sancţiuni financiare. 

Ungaria a adoptat în iunie 2021 o lege care interzice "reprezentarea sau promovarea" homosexualităţii şi a schimbării de sex în rândurile minorilor, lege care a suscitat reacţii de indignare, în special din partea liderilor europeni. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre "ruşine" şi executivul european a lansat procedura de infringement în iulie 2021. 

Prim-ministrul naţionalist şi conservator Viktor Orban, a cărui ţară este în colimatorul Bruxellesului pentru încălcări ale statului de drept, dă asigurări că legea nu este homofobă şi urmăreşte să "protejeze drepturile copiilor". 

„Niciun post de radio liber nu trebuie privat de posibilitatea de a emite din motive ne-obiective”

Comisia sesisează Curtea şi contra deciziei organismului de reglementare naţional de a interzice emisia radioului independent Klubradio, văzută ca o nouă lovitură dată pluralismului media. Executivul a declanşat o procedură de infringement pe acest subiect în iunie 2021. 

"În UE, cel mai mare spaţiu democratic din lume, niciun post de radio liber nu trebuie privat de posibilitatea de a emite din motive ne-obiective, pe baza unei proceduri administrative discriminatorii", a reacţionat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. 

Ungaria a fost din nou ţintită în ultimul raport al Comisiei privind statul de drept, prezentat miercuri. Bruxellesul a activat în aprilie o procedură care poate duce la suspendarea plăţii fondurilor europene pentru această ţară, din cauza îngrijorărilor privind condiţiile de achiziţii publice, o lipsă de control şi de transparenţă în utilizarea fondurilor, lipsuri în lupta contra fraudei şi corupţiei. 

Îngrijorările Comisiei privind statul de drept sunt şi motivul blocării planului de relansare al Ungariei, subvenţii europene în valoare de 7,2 miliarde de euro. 

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/czaharia