Legăturile alarmante care există între HIV și coronavirus. Explicațiile unui cercetător român din SUA

Legăturile alarmante care există între HIV și coronavirus. Explicațiile unui cercetător român din SUA Sursa: arhiva EVZ

Există mai multe similitudini între HIV și coronavirus, după cum a explicat în detaliu Cristian Apetrei, un reputat cercetător român din Statele Unite ale Americii.

Există câteva asemănări între HIV și SARS-CoV-2, după cum a afirmat medicul Cristian Apetrei. El a explicat într-o postare publicată pe contul de Facebook că, „așa cum HIV alterează mucoasa intestinală din interior, SARS-CoV-2 o alterează din exterior”.

Ce asemănări există între Codiv-19 și SIDA

„În infecția cu HIV, întrebarea esențială a patogenezei a fost pentru mult timp “de ce facem SIDA?” Oricât ar părea de paradoxal, răspunsul: “Pentru că virusul ne distruge celulele CD4” nu este suficient. Virusul distruge celulele CD4 în trei săptămâni, iar noi progresăm spre SIDA în 10 ani.

Cum este posibil? Răspunsul cel mai simplu la această întrebare ar putea fi obținut dacă ne-am pune câteva întrebări corecte: unde sunt celulele CD4? Dacă vă grăbiți să spuneți: “în sânge”, ați greșit. Numai 2% din celulele CD4 ale organismului sunt localizate în sange. Unde sunt restul? Evident, în sistemul imun. Dar sistemul imun este extrem de difuz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar întrebarea “unde este sistemul imun localizat în organism?” are câteva răspunsuri care v-ar putea surprinde și dezamăgi în egală măsură. Primul: organele limfoide secundare, între care ganglionii. Răspunsul cel mai la îndemână. Dar, în general, celulele din ganglioni nu sunt distruse decât relativ puțin și foarte, foarte târziu în infecția cu HIV. Unde atunci? La nivelul mucoaselor. Care? Pai care este cea mai mare mucoasă din organism? Tubul digestiv. Lamina propria conține cele mai multe celule imune din întregul organism”, a explicat Cristian Apetrei.

Explicațiile unui cercetător român din SUA

Românul este cercetător în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Doctorul și-a continuat argumentația pe această temă. „Celulele CD4 cu diferite funcții sunt localizate diferit în organism. În imunologie, școala este denumită “situs inductor”. Serviciul este denumit “situs efector.” Celulele naive stau la școală în ganglioni; Celulele efectoare sunt la muncă la interfață cu microbii, la nivelul mucoaselor. Acolo și sunt găsite de HIV și decimate (>90% din ele) în 3 săptămâni.

Cele mai susceptibile: tocmai celulele care asigură apărarea mucoaselor împotriva microbilor, numite celule Th17. V-am făcut părul creț? Abia începem. Dar după ce ați aflat toate astea, probabil că vă gândiți “de ce durează 10 ani să faci SIDA dacă celulele țintă sunt eliminate scurt?”

„Tot acest proces duce la distrugerea celulelor epiteliale ale mucoasei digestive”

Noi am eliminat experimental celulele CD4 de la maimuțe verzi africane pentru un an și jumătate, iar acelea au dus-o bine mersi și au petrecut bon jour. Și atunci? Acum începe o parte interesantă și destul de horror: în procesul de distrugere al celulelor CD4, virusul imunodeficienției umane induce la nivelul mucoasei digestive un mare foc de artificii.

Din interior (submucoasa) spre suprafață. Celulele distruse elibereaza markeri inflamatori. Ajung la acest nivel și alte celule inflamatoare, fiind produse multiple cytokine, iar tot acest proces duce la distrugerea celulelor epiteliale ale mucoasei digestive. Dintr-o barieră continuă, mucoasa este ciuruită mai mult sau mai puțin extensiv.E o problemă? Sigur.Care? Aceea că intestinul este plin de bacterii implicate în digestie”, a mai explicat Apetrei.