Legătura dintre insomnie și depresie. Odihna joacă un rol esențial pentru organism
- Emma Cristescu
- 27 octombrie 2023, 10:01
Medicii au explicat care este legătura dintre somnul insuficient și depresie. Ei au declarat că odihnă este esențială și că lispsa somnului poate accentua bolile mintale.
Medicii au explicat care este legătura dintre somnul insuficient și depresie. Potrivit unui studiu recent, dormitul mai puțin de cinci ore pe zi crește riscul de a dezvolta depresie de 2,5 ori. Șansa de a dezvolta un somn slab din cauza depresiei este de doar o treime.
„Avem acest scenariu de găină sau de ou între durata suboptimă a somnului și depresie, ele apar frecvent, dar care este primul este în mare parte nerezolvat. Folosind susceptibilitatea genetică la boli, am stabilit că somnul probabil precede simptomele depresive, mai degrabă decât inversul”, a declarat autorul principal Odessa. S. Hamilton de la Institutul de Epidemiologie și Îngrijire a Sănătății UCL într-un comunicat de presă.
Lipsa somnului poate provoca depresie
Medicii au mai spus că lipsa somnului mereu a afectat sănătatea mintală. Ei au explicat și câte ore trebuie să doarmă un om pe zi pentru a nu avea simptome depresive.
„Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între somnul lung și dezvoltarea simptomelor depresive, participanții care dorm mai mult de nouă ore având de 1,5 ori mai multe șanse de a dezvolta simptome depresive decât cei care dorm în medie șapte ore. Cu toate acestea, simptomele depresive nu au fost asociate cu somnul. mai mult patru până la 12 ani mai târziu, ceea ce corespundea descoperirilor genetice”, se spune în comunicat.
Ce au descoperit cercetătorii
Descoperirile au fost făcute în urma analizării datelor de sănătate de la 7.146 de persoane care au participat la English Longitudinal Study of Aging (ELSA), un studiu populațional reprezentativ la nivel național în Anglia. Cercetătorii au colectat date din două sondaje efectuate la doi ani, deoarece atât durata somnului, cât și depresia fluctuează în timp. Majoritatea parcitipanților au dormit șapte ore pe noapte.
Peste 10% au dormit mai puțin de cinci ore. Orele de somn au crescut până la sfârșitul studiului. Proporția participanților cu simptome depresive a crescut de la 8,75 la 11,47%, potrivit Doctorulzilei.