Legătura dintre înălțime și cancer. Ultima descoperire a oamenilor de știință în cazul persoanelor înalte
- Simona Suciu
- 29 ianuarie 2023, 11:48
Cercetătorii de la World Cancer Research Fund International au descoperit că există o legătură directă între înălțimea unei persoane și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Nu totul depinde însă de moștenirea genetică.
Stilul de viață nesănătos, factorii genetici, dar și fumatul sau consumul de alcool pot crește semnificativ riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Cercetătorii au descoperit recent că există și o legătură directă între această afecțiune și înălțimea unei persoane.
Mai exact, oamenii mai înalți sunt mai predispuși să dezolte cancer ovarian, de prostată, pancreatic, colorectal, de sân și de rinichi. Oamenii de știință susțin că cinci centimetri în plus față de înălțimea medie considerată normală cresc riscul de a dezvolta tumori după cum urmează: cancer de rinichi (risc cu 10% mai mare), de sân (risc cu 11% mai mare), ovarian (risc cu 8% mai mare), pancreatic (risc cu 7% mai mare), colorectal (risc cu 5% mai mare), prostată (risc cu 4% mai mare).
Modificări în organism
Medicii spun că nu înălțimea în sine este cea care crește riscul de cancer, ci modificările care se produc în organism în timpul procesului de dezvoltare. „Cel mai important lucru de reținut este că nu este înălțimea unei persoane în sine, adică. distanța de la cap până la picioare, este cea care crește riscul de cancer. Este foarte important procesul prin care o persoană a ajuns la acea înălțime, modificările care s-au produs în organism“, explică medicul Susannah Brown, cercetător la World Cancer Research Fund International.
Factori de risc
Acest proces nu este influențat doar de gene, ci și de nivelul de hormoni, mediul înconjurător sau regimul alimentar. „De exemplu, creșterea sugarilor poate fi accelerată prin hrănirea lor cu o formulă bogată în proteine, care, la rândul său, duce la adulți mai înalți.
În țările dezvoltate oamenii sunt mai înalți, dar și numărul persoanelor obeze este mult mai mare. Factorii de mediu influențează de asemenea sistemul hormonal. Vârsta la care fetele au prima menstruație a scăzut constant în ultimele decenii, de la aproximativ 15 ani, la sub 11 ani. În general persoanele foarte înalte au anumite dezechilibre hormonale care cresc riscul de a dezvolta cancer la vârsta adultă“, a mai spus medicul.