Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Legătura dintre Diana Șoșoacă, cutremurul din Turcia și Securitatea lui Ceaușescu
Legătura dintre Diana Șoșoacă, cutremurul din Turcia și Securitatea lui Ceaușescu

Legătura dintre Diana Șoșoacă, cutremurul din Turcia și Securitatea lui Ceaușescu

Tragedia din Turcia, unde mai multe cutremure cu intensitate mare au dus la prăbușirea a sute de clădiri și moartea a zeci de mii de oameni, ne-a adus aminte că România este într-o situație asemănătoare. 

4 martie 1977, 4 martie 2023, au trecut 46 de ani. Tragedia din Turcia ne-a arătat ce se poate întâmpla în București în cazul unui seism. Primul gând care îți vine în minte este că indisciplina din sectorul de construcții turcești, clădiri cu probleme majore de structură fiind „amnistiate” periodic, este cel puțin la fel de criminală ca și indolența autorităților române care privesc liniștite cum peste 700 de blocuri din București se vor prăbuși în cazul unui seism similar. Un lucru despre care EVZ a scris și va mai scrie. Așa este! Numai că acum vă voi propune un alt punct de vedere, istoric. La fel de criminal și indolent.

Imediat după cutremurele din Turcia, un personaj cel puțin pitoresc al politicii românești, senatoarea Diana Șoșoacă a dat o explicație halucinantă, într-un stil care te lasă cu gura căscată:  „De trei ani trăim la nivel mondial o adevărată campanie de ucidere în masă (…) Până când am trăit să asistăm şi la producerea de cutremure la comandă? În fapt, este un atac asupra Turciei din partea mai marilor lumii, cărora le-a displăcut total faptul că au fost puşi la punct de Recep Tayyp Erdogan, preşedintele Turciei. Mai mult, poziţia acestuia de neutralitate şi mediator în războiul ucraineano-rus a deranjat profund, mai ales că Turcia este a doua mare putere din punct de vedere militar în cadrul NATO. Poziţia sa de a bloca aderarea Suediei la NATO, dar şi discursul său la Davos, mai ales şi gestul său de a pleca în mijlocul conferinţei sfidându-l pe Schwab, nu a rămas fără ecou în lumea dură şi rece a conducătorilor lumii.

Însă nimeni nu s-a gândit că va fi nevoie să moară oameni, atâţia oameni şi într-un mod atât de mişelesc şi este doar un avertisment. Pentru că nu era zona cea mai populată a Turciei. 150 de replici ale unui cutremur devastator, al doilea mai mare ca primul fără existenţa unui focar, zona fiind stimulată artificial, armele geologice existând de foarte mult timp, folosindu-se până acum fără a cauza foarte multe victime, probabil pentru experimente. Acum a fost pusă în practică”, a delirat Diana Şoşoacă de la tribuna Parlamentului.

Șoșoacă, minciunile și Securitatea

Trecând peste minciunile cuprinse în această declarație, de la cele de ordin geofizic la cele factuale (incidentul dintre Erdogan și Schwab fiind vechi de 14 ani) ceea ce regăsim este aceea apetență pentru teoria conspirației. Exact ca în 4 martie 1977.

Moment în care Securitatea se declara extrem de preocupată de starea de spirit a populației. O făcea metodic, specific muncii de informații. Dar o să vă dau un citat din nr 1/1977 al revistei „Securitatea” care tratează exact problema zvoniștilor și a intențiilor lor:

„În contextul general al problematicii specifice de securitate în perioada de referinţă, sectorul informaţii interne se înscrie cu particularităţile sale, în primul rînd, prin aceea că avînd în atenţie persoane aparţinînd diverselor categorii sociale era posibil ca in situaţia excepţională provocată de seism, unele dintre acestea să devină active şi să treacă la acţiuni potrivnice dintre cele mai neaşteptate. 

Este ceea ce ne-a confirmat şi tovarăşul general-maior DUMITRU BORŞAN — care ne-a relatat că pentru sectorul de informaţii interne perioada imediat următoare datei de 4 martie a însemnat orientarea activităţii preventive cu precădere spre anumite elemente ostile, mai ales din cele ce compun sectele religioase ilegale, care au început să colporteze zvonuri alarmiste, să treacă la variate manifestări de propagandă mistică, avînd pe alocuri un caracter făţis potrivnic la adresa comuniştilor şi a orînduiril de stat”, se scria în materialul de deschidere a revistei

Sectanții în atenția Securității lui Ceaușescu

Care continua la fel de vijelios: “Confirmînd aceste aprecieri, tovarăşul colonel GREORGHE RĂDUCA ne spunea că pe raza Capitalei s-a semnalat activitatea unor sectanţi, care, între altele, transcriu pasaje din Biblie şi din Apocalipsă şi le introduc in cutiile de scrisori de la intrarea imobilelor, organizează „chete” pentru susţinerea sectei, ţin adunări clandestine şi îşi caută cu insistenţă noi adepţi în rîndul unor oameni naivi. 

Pe scurt, rezultă nu numai o intensificare a activităţii acestor secte, ci e vorba de mai mult, anume de o schimbare tactică a direcţiilor de acţiune, între altele şi pe suportul inconsistenţei unor explicaţii în legătură cu ultimul cutremur, ca fenomen natural care, deocamdată, nu poate fi nici prevăzut, nici prevenit, de unde (după ei !) „dovada certă” a existenţei unei forţe supranaturale, care ar dispune arbitrar de destinul oamenilor! 

Unele probleme, după cum ne-au informat aceiaşi factori de răspundere, au apărut şi în rîndul unor tineri unde, la început, au „prins” zvonurile despre apropiata repetare a seismului la aceeaşi intensitate (ştire difuzată prin „grija” postului de radio „Europa liberă” și a altor mijloace de presă occidentale, preluată, ca atare, de diverse persoane şi avînd ca urmare imediată exodul unor studenţi străini care studiază în România). Faţă de aceste manifestări s-a acţionat şi se acţionează in continuare cu hotărîre, aplicîndu-se, de la caz la caz, măsurile adecvate”.

Ce mai poți spune? Norocul lui Diana Șoșoacă că a prins vremuri mult mai bune, altfel „băieții cu ochii albaștri” i-ar fi aplicat măsuri adecvate. Din punct de vedere medical, firește…

Editorial apărut în ultimul număr al revistei Evenimentul istoric, ce poate fi găsit la toate chioșcurile de ziare și www.edituradecarte.ro

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: