– Florian Saiu: Care sunt, stimată doamnă doctor Valeria Herdea, semnele care deosebesc Covid-19 de alți viruși? Cum putem deosebi acest virus de o gripă obișnuită sau de un banal guturai?

– Dr Valeria Herdea: Tablourile clinice se prezintă astfel: Incubația la Covid-19 înseamnă o perioadă cuprinsă între două și paisprezece zile de la contactul infectant. Prodromul (n. m. – simptom care precedă sau anunță apariția unei boli): Tuse seacă, febră, dificultăți respiratorii („sete de aer”, respirație rapidă), dureri în gât, dureri musculare, astenie/oboseală accentuate. Important: A nu se uita precizarea contacților posibili/zona de călătorie cu risc.

Rezervorul de boală

– Pentru guturai, de pildă, care ar fi datele?

– Pentru guturai sau pentru o răceală obișnuită perioada de incubație este de două-trei zile. Apar secreții nazale apoase, subfebrilitate (<38 grade), strănut, nas înfundat, dureri în gât (disfagie). La gripă, incubația este de 1-4 zile, cu debut zgomotos, febră, tuse seacă, cefalee (dureri de cap), secreții nazale apoase, disfagie, debut pseudogripal (vărsături, diaree)

– Cum evoluează Covid-19?

– Evoluția clinică are mai multe forme. Să le luăm pe rând: Formele inaparente: au generat cele mai multe îmbolnăviri. Conform experienței de până acum, sunt forme fără manifestări clinice. Pacientul nu percepe modificarea stării lui de sănătate, este în stare generală bună. Acest tip este denumit în limbaj medical „purtător sănătos” și este cu atât mai periculos cu cât poate constitui un rezervor de boală pentru cei din jurul său.

Forme ale afecțiunii

– Periculos!

– Extrem de periculos! Formele ușoare-medii: Ele au debut febril, prezintă tuse seacă, pot fi însoțite de dureri musculare și oboseală. Pacienții în asemenea situație pot rămâne la domiciul, 14 zile de izolare. Necesită doar tratament simptomatic. Izolarea la domiciliu sau carantinarea în situațiile speciale rămân condiții de bază pentru recuperarea pacientului. Respectarea regulilor de igienă personală, a locuinței, odihna, alimentatia corectă facilitează accelerarea procesului de vindecare.

– Formele severe?

– Formele severe: Riscul mare este indus de aglomerări, condiții socio-economice precare, lipsa igienei, contacte interumane dese cu persoane posibil infectate. Cazurile severe, adică pacienții cu pneumonie însoțită de febră înaltă, tuse seacă și stare generală alterată se internează. Cazurile în care pacienții au comorbidități (boli preexistente cardiace, pulmonare, obezitate, diabet, hipertensiune) pot dezvolta forme severe, evoluează frecvent cu insuficiență de organ (insuficiență renală, miocardită, aritmii) și pierderea vieții în caz de complicații majore (cele mai multe date din literatura de specialitate provin din experiența chineză).

Consiliere prin telefon

– În legătură cu tratamentul la domiciliu…

– Diferă în funcție de forma bolii. Pentru reducerea temperaturii se administrează Paracetamol în doze de 40 mg/kgcorp/zi împărțit în trei doze, alături de mijloace fizice, cum ar fi reducerea temperaturii în cameră, hidratare, duș cu apă călduță minimum zece minute sau cearșafuri ude la temperatura camerei (nu reci!). Cazurile ușoare se remit cu izolare, odihnă și simptomatice. Pacientul poate fi consiliat telefonic. Medicul va stabili, în funcție de simptomele prezentate de către pacient, oportunitatea unui examen clinic. Cazurile grave trebuie însă îndrumate către spital.

– Ne puteți oferi câteva recomandări de bază?

– 1. Nu administrați antibiotice fără prescripție medicală!; 2. Nu întrerupeți tratamentul de fond în cazul pacienților cu boli cronice; 3. Respectați regulile privind distanța față de alți oameni, igiena personală și a locuinței. E important să se rețină că părintele își cunoaste cel mai bine copilul, așadar prezentarea onestă a datelor despre suferința micuțului va ajuta medicul în punerea diagnosticului. Notati zilnic evoluția stării de sănătate a copilului pe un caiet: stare generală, temperatură, număr de respirații/minut, culoarea pielii, reactivitatea copilului, tipul de tuse, semnele și simptomele de însoțire (lipsa apetitului, vărsături, diaree etc.). Evaluarea onestă a copilului și transmiterea corectă a datelor va permite medicului să ia o decizie corectă pentru sănătatea copilului.

Citiți mâine, pe evz.ro, în ultima parte a interviului cu Dr Valeria Herdea, care este algoritmul de evaluare simplificată a copilului suspect de infecție cu Covid-19.