Leasing sau credit? Cum e mai bine să cumperi o maşină
- Raluca Florescu
- 16 iunie 2011, 00:50
Deşi produsele de leasing financiar şi creditul de nevoi personale au costuri similare, acesta din urmă este mai avantajos din punct de vedere al avansului şi gradului de îndatorare.
Românii care vor să-şi cumpere o maşină prin credit au la dispoziţie atât contractarea unui împrumut prin leasing financiar, cât şi accesarea unui credit de nevoi personale.
Dobânzile practicate de companiile de profil pentru produsele de leasing sunt comparabile cu cele ale creditelor de nevoi personale fără ipotecă sau ale creditelor auto.
Astfel, potrivit site-ului Conso.ro, cele mai ieftine produse de finanţare au, atât în cazul leasingului, cât şi în cazul creditului de nevoi personale sau auto, dobânzi anuale efective de circa 13-14% pe an. Atât la credite, cât şi la leasing, costul împrumuturilor în lei l-a egalat pe cel al împrumuturilor în euro şi, de multe ori, întâlnim credite în monedă naţională care sunt chiar mai ieftine decât cele în valută.
În schimb, gradul de îndatorare destul de scăzut şi avansul ridicat fac din leasing un produs mai dezavantajos pentru clienţii persoane fizice decât creditul bancar.
Condiţii mai bune de avans, la credit
Astfel, românii care intenţionează să-şi cumpere un autoturism şi nu au niciun fel de economii nu pot accesa un produs de leasing. Avansul minim perceput de creditorii din domeniu este de circa 10-15% şi poate urca până la 50% din valoarea automobilului achiziţionat.
În schimb, băncile nu percep de regulă avans pentru creditele de nevoi personale. Pentru creditele auto, băncile solicită avans, dar există şi actori în piaţă care acceptă să finanţeze bunul fără vreun aport propriu din partea clientului. Unul dintre aceştia este Banca Comercială Română.
Grad redus de îndatorare
Un impediment în achiziţionarea unei maşini prin leasing ar putea fi şi gradul redus de îndatorare, (ponderea ratei din venitul clientului) permis de companii. Dacă în cazul unei bănci comerciale acesta poate urca la 40-50% din venitul eligibil al debitorului, la cele mai multe dintre firmele de leasing nu poate fi mai mare de 30-35% din venit. Or, un împrumut în leasing se acordă de regulă pe o perioadă de maxim patru-cinci ani.
Din cauza nivelului mic al ratei pe care şi-l poate permite clientul prin contractul de leasing, există posibilitatea să nu poată achiziţiona bunul, pentru că nu va putea rambursa integral creditul, în intervalul maxim permis de contract.
Deşi nu pare avantajos pentru persoanele fizice, leasingul financiar este recomandat firmelor, care pot deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA), inclusă de firmele de leasing în rată, spune Ionuţ Chirilă, director de marketing al Romstal Leasing.
10% este avansul minim solicitat de cele mai multe companii de leasing la achiziţia unei maşini prin acest tip de împrumut
COSTURI
Top credite nevoi personale în euro
*DAE a fost calculat pentru un credit de 10.000 de euro acordat pe cinci ani. Sursa: Conso.ro