Evenimentul Zilei > Social > Leapșa digitală sau cum să strângi 60.000 de oameni în același loc pe timp de criză Covid-19
Leapșa digitală sau cum să strângi 60.000 de oameni în același loc pe timp de criză Covid-19

Leapșa digitală sau cum să strângi 60.000 de oameni în același loc pe timp de criză Covid-19

În vremuri excepționale se impun măsuri excepționale. Și nu toate trebuie să fie restrictive, ci dimpotrivă, e nevoie să contrabalansăm.

De cinci zile, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a deschis un spațiu virtual în care a adus până acum împreună la joacă peste 60.000 de spectatori și 16 actori – #teatruncACASAteatru.

Teatru în casă, casă teatru (ori acasa teatru) a venit ca un răspuns instant la starea de incertitudine care s-a instalat brusc în viețile fiecăruia dintre noi, din nevoia de a crea o mișcare ce ar urma să ne țină pe cât mai mulți dintre noi acasă pentru binele nostru, al tuturor.

Și totul într-un mod cât mai plăcut, realizând că este foarte important ca starea de spirit să fie menținută, iar un teatru are menirea aceasta în vremuri tulburi.

Regulile jocului

Astfel, Naționalul craiovean a început să scoată oamenii la joacă, pe pagina oficială Facebook a instituției, pagină ce a devenit un spațiu de joacă virtual, unde zilnic se petrece acum o leapșa digitală între actori și spectatori.

Jocul se desfășoară astfel: la ora la care este programat să înceapă interacțiunea, pe pagina FB a teatrului apare un video cu un actor care spune o replică dintr-un spectacol din repertoriul curent al Naționalului. Prima persoană care ghicește spectacolul îi poate adresa unuia dintre actorii echipei din ziua respectivă provocarea să spună o replică la alegere (o propoziție, maximum o frază), dar și tonul pe care s-o spună.

Ingeniozitate

Prin urmare, când apare următorul video cu actorul desemnat să rostească într-un fel anume replica/citatul propus de spectatorul cu pricina, următorul norocos care reușește să comenteze primul acest video are dreptul să propună, la rândul, următoarea replică. Și așa mai departe.

În ultimele 4 zile peste 60.000 de oameni au interacționat cu actorii Naționalului craiovean într-un fel sau altul prin intermediul platformei de socializare. O performanță, nu?

Ceva bun și pentru copii

Programul de joacă actual se va dezvolta în mai multe variante și direcții, printre care și un program pentru elevi, iar în anumite zile vor fi difuzate spectacole din repertoriul teatrului. (programul va fi comunicat ulterior).

Până acum spectatorii s-au jucat cu actorii Iulia Colan, Constantin Cicort, Ioana Manciu, Dragoș Măceșanu, Cătălin Vieru, Alex Calangiu, Corin Druc, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Eugen Titu, Romanița Ionescu, Cătălin Mihai Miculeasa, Tamara Popescu, Claudiu Bleonț, Alina Mangra și Petronela Zurba.

Proiectul online se va realiza în fiecare zi, câtă vreme va fi nevoie de acum încolo:

Oriunde ai fi acasă, ești așteptat la joacă. Online e fain!