LE POINT: Procesul de destituire: Trump, acuzat că ar fi vrut "să trişeze" pentru a fi reales
- Ioan Bujor
- 24 ianuarie 2020, 02:00
În Senat, democraţii îşi prezintă cazul împotriva lui Donald Trump, acuzat că a făcut presiuni asupra Ucrainei şi apoi a blocat ancheta.
Procesul pentru destituirea lui Donald Trump continuă în Senat. Miercuri, democraţii le-au cerut aleşilor republicani din Senatul SUA să aibă "curajul" să "caute adevărul" în procesul pentru demiterea lui Donald Trump, acuzat că ar fi vrut să "trişeze" pentru a câştiga un al doilea mandat la Casa Albă. "Ar trebui să doriţi întregul adevăr" din acest proces, le-a spus senatorilor care slujesc în calitate de juraţi alesul Adam Schiff, care conduce acuzaţia. Asistat de şase colegi, el a revenit la cele două acuzaţii aduse pe 18 decembrie împotriva locatarului Casei Albe: abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.
După o primă zi maraton care a stabilit cadrul acestui proces extraordinar, sute de senatori i-au ascultat aproape nouă ore, în cea mai mare tăcere, pe procurorii care au reluat istoria acestui caz. Aceştia s-au bazat în special pe numeroase extrase din mărturia membrilor guvernului în faţa comisiei parlamentare din Camera Reprezentanţilor din noiembrie. "Ei au riscat totul, carierele lor. Ştiu că ceea ce vi se solicită vă poate pune în pericol şi viitorul vostru. Dar dacă ei au avut curaj, putem şi noi", le-a spus Adam Schiff celor 53 de republicani, care au fost până acum în spatele lui Donald Trump. El i-a îndemnat "să afle întregul adevăr despre amploarea acestei corupţii, pentru că eu cred că publicul are dreptul să ştie".
Donald Trump a "exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să anunţe investigaţii" care puteau servi campaniei sale de realegere, una dintre anchete având drept scop "distrugerea" unuia dintre potenţialii săi rivali, democratul Joe Biden, a punctat acest fost procuror. Pentru a-şi atinge scopurile, "cu alte cuvinte pentru a înşela", preşedintele "a îngheţat sute de milioane de dolari - ajutor militar - pentru un aliat strategic în războiul cu Rusia", a continuat el. După ce acţiunile sale au fost făcute publice, el "şi-a folosit puterile" pentru a bloca ancheta Camerei, a spus expertul, care a supravegheat investigaţiile. "În Statele Unite, nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar preşedintele", a spus Hakeem Jeffries, avocat de profesie şi membru al acuzării.
"Aceşti oameni sunt nebuni!" Din Elveţia, unde participă la Forumul Economic Mondial de la Davos, Donald Trump s-a declarat din nou victima unei "înscenări" orchestrate de opoziţia democrată. Preşedintele în vârstă de 73 de ani a dat asigurări că ar fi "adorat" să participe la dezbateri, dar că avocaţii săi nu sunt de acord.
Când democraţii au început să-şi desfăşoare argumentele, Trump a intrat pe contul de Twitter, respingând mai multe montaje video pentru a-şi ridiculiza adversarii sau pentru a se lăuda cu bilanţul său. Donald Trump este al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite care a suferit oprobriul public asociat unui proces de demitere, după Andrew Johnson, în 1868, şi Bill Clinton, în 1999. Ca şi ei, el ar trebui să fie achitat, datorită sprijinului de neclintit al celor 53 de senatori republicani (din 100 aleşi).
În ciuda a tot, democraţii speră să convingă opinia publică că fostul magnat imobiliar "şi-a încălcat jurământul" de preşedinte. Pentru a face acest lucru, cei şapte aleşi responsabili desemnaţi procurori au la dispoziţie 24 de ore, repartizate pe trei zile. Apoi va fi rândul apărării pentru aceeaşi durată. "Vom contesta cu fermitate cazul prezentat de acuzare", a declarat avocatul personal al preşedintelui, Jay Sekulow, în timpul unei scurte pauze. "O vom face într-o manieră ordonată şi sistematică".
Senatorii, care sunt juraţi, vor avea apoi 16 ore pentru a-şi pune întrebările, în scris. Acestea vor fi citite de preşedintele Curţii Supreme a Statelor Unite, John Roberts, însărcinat prin Constituţie cu prezidarea acestui proces. Între timp, ei trebuie să rămână în scaunele lor fără să vorbească sau să-şi consulte telefonul sau computerul, echipamentele electronice fiind interzise în hemiciclu. Acest cadru strict îşi propune să asigure demnitatea dezbaterilor. Totuşi, el nu a împiedicat acuzarea şi apărarea să facă schimb de lovituri dure marţi, până în punctul în care John Roberts a trebuit să-i cheme la ordine. "Modul în care se spun lucrurile este uneori la fel de important ca ceea ce se spun", a adăugat preotul Senatului, Barry Black, în predica sa zilnică de miercuri.
La pauză, senatorii s-au grăbit să iasă din hemiciclu pentru a-şi transmite analizele la camerele sau pentru a posta pe Twitter mici comentarii. În mod surprinzător, democraţii l-au considerat pe Adam Schiff "convingător" (Amy Klobuchar), iar republicanii au deplâns o "mascaradă partizană" (Rand Paul).
Un prim vot este aşteptat la sfârşitul săptămânii viitoare: senatorii vor trebui să decidă dacă sunt de acord să cheme noi martori, aşa cum solicită democraţii. Aceştia din urmă ar trebui să convingă patru republicani să rupă rândurile pentru a avea succes, ceea ce, având în vedere tensiunile actuale, pare dificil. Ei ar putea apoi să voteze rapid vinovăţia lui Donald Trump. Constituţia impune o majoritate de două treimi pentru a destitui un preşedinte, un prag care a priori este neatins.