Le-au furat banii de pensii! Cum sunt păcăliți aceşti români? Sute de mii de oameni vor avea probleme

Le-au furat banii de pensii! Cum sunt păcăliți aceşti români? Sute de mii de oameni vor avea probleme Sursa foto: Pixabay

O prevedere legală cu privire la scutirea de la plata contribuției individuale de asigurări sociale de 3,75% către un fond de pensii administrat privat pentru angajații din construcții a fost introdusă prin controversata Ordonanță (OUG 114/2018). Măsura, menită să crească veniturile acestei categorii de angajați are şi un dezavantaj, vor avea pensii mai mici deoarece nu vor mai beneficia de pensia din Pilonul II, iar contribuția la Pilonul I este foarte mică.

Pentru a înţelege mai bine situaţia trebuie amintit că că pensiile sunt plătite de actualii angajați, printr-o cotă din salariul lunar brut care se direcționează către Bugetul de Asigurări Sociale. Această cotă este de 25% din salariul brut (Pilonul I - sistemul public de pensii) și cuprinde contribuțiile pentru sănătate și pensii, dar și contribuția pentru pensia administrativă privată de la Pilonul II (3,75% din 25%).

Iar angajații din construcții pentru care statul nu mai virează cei 3,75% la Pilonul II, contribuie la sistemul de pensii cu doar 21,25%, mai puțin decât restul angajaților.

Aşa se vor trezi cu pensii mult mai mici

În temeiul O.G. nr.114/2018, persoanele fizice care realizează venituri din salarii si asimilate salariilor, de la angajatori care desfășoară activități în sectorul construcțiilor și se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea n.227/2015 privind Codul fiscal, cota contribuției de asigurări sociale se reduce cu 3,75 puncte procentuale, până la data de 31 decembrie 2028.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, peste 750.000 de angajați din construcții au fost scutiți de la plata contribuției către pilonul II de pensii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, astfel că peste 1,9 miliarde de lei nu au mai fost virați în conturile fondurilor de pensii private, se arată într-un răspuns transmis luna trecută în Parlament de Ministerul Muncii.

În urma intersectării informațiilor gestionate de Casa Națională de Pensii Publice, respectiv datele aferente asiguraților din sistemul public de pensii și datele din evidența participanților la fondurile de pensii obligatorii administrate privat, a rezultat că în declaratiile D112 depuse de angajatori pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2021 a fost raportat un număr de 750.260 de angajați în domeniul construcțiilor care se încadrează în conditille prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal care au și calitatea de participanți la Pilonul II de pensii și pentru care Casa Națională de Pensii Publice nu a calculat și virat contribuții la fondurile de pensii administrate privat pentru perioada sus-menționată, se arată în documentul emis de ministerul Muncii.

Ce s-a descoperit în documentul analizat de Capital

În documentul consultat de Capital arată exact câți români sunt scutiți de la plata contribuțiilor la Pilonul II de pensii și, în consecință, vor beneficia de mai puțini bani în momentul în care vor ieși la pensie.

Prin aplicarea cotei de 3,75% asupra totalului veniturilor raportate în declarațiile D112 depuse de angajatori pentru perioada ianuarie 2019 – decembrie 2021, aferente angajaților în domeniul construcțiilor care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal care au ți calitatea de participant la Pilonul I, a rezultat un total de 1.923.484.244 lei,” se arată în documentul consultat de Capital.