Cresc pensiile în România?! Vestea momentului pentru 5 milioane de oameni: „Până la urmă, cifrele vorbesc!”

Cresc pensiile în România?! Vestea momentului pentru 5 milioane de oameni: „Până la urmă, cifrele vorbesc!”Sursă: Dragos126 | Dreamstime.com

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că reprezentanții instituției pe care o conduce au „toată bunăvoința” să crească pensiile a cinci milioane de români, oferind asigurări că aceeași atitudine este împărtășită și de oficialii de la Ministerul Muncii. Anterior, Marius Budăi a precizat că veniturile pensionarilor mai pot fi mărite în acest an dacă va avea loc eliminarea plafonului de 9,4% din PIB, acordat pensiilor prin intermediul PNRR.

Pensiile românilor s-ar putea majora, potrivit președintelui Casei Naționale de Pensii, care a susținut că de fiecare dată când încasările la bugetul de stat au fost „bune”, au avut loc creșteri ale veniturilor pensionarilor.

Șeful Casei de Pensii vorbește despre majorarea pensiilor

„Noi avem toată bunăvoința (să creștem pensiile - n.r.)”, a transmis președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, oferind asigurări că atât reprezentanții instituției pe care o reprezintă, cât și cei din cadrul Ministerului Muncii sunt deschiși către această idee.

Totuși, „până la urmă, cifrele vorbesc”, a precizat Daniel Baciu.

„De fiecare dată când au fost încasări bune la bugetul de stat, de fiecare date au fost aceste majorări ale punctului de pensie”, a mai explicat președintele Casei Naționale de Pensii, într-o intervenție televizată la Antena3.

Ce spune șeful Ministerului Muncii despre creșterea veniturilor

Între timp, în ultima sa poziție publică referitoare la pensiile românilor, șeful Ministerului Muncii a spus că pensiile nu pot rămâne la același nivel ani de zile la rând, motiv pentru care este nevoie de eliminarea plafonului de 9,4% din PIB, alocat prin PNRR, astfel încât să fie posibilă creșterea pensiilor.

„Salut declarația noului ministru al Fondurilor Europene, care se alătură demersurilor făcute de mine pentru ajustarea PNRR în sensul eliminării acelui plafon de 9,4% din PIB aplicat pensiilor din România. Apreciez abordarea rezonabilă a domnului ministru Marcel Boloș, care înțelege că veniturile pensionarilor nu pot fi înghețate zeci de ani, așa cum scrisese în PNRR fostul ministru de la USR.

Am convingerea că, de acum înainte, cele două ministere vor avea o bună colaborare în dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a înlătura această nedreptate făcută pensionarilor din România”, a transmis, joi, șeful Ministerului Muncii, Marius Budăi.

„Este incorect faţă de oameni”

În bugetul de 9,4% din PIB intră toate pensiile publice din România, inclusiv cele speciale pentru că acest termen nu există la nivel juridic și astfel pensiile speciale nu pot fi prevăzute separat în documente. Astfel, potrivit ministrului Muncii, dacă adunăm toate pensiile din țară acest procent este deja aproape atins, ceea ce înseamnă că românii nu ar mai putea beneficia de majorări.

„Ministrul Muncii are dreptate, statul membru trebuie să fie liber în a-şi dimensiona aceste categorii de cheltuieli, e politica statului membru pentru o anumită categorie. Toată lumea recunoaște că trebuie crescut nivelul pensiilor, eu nu am văzut decident de la masa politicului care să nu spună acest lucru

Este incorect faţă de oameni şi faţă de cei care au lucrat o viaţă întreagă, dacă pui în cumpănă acele pensii care sunt discutabile, aici comisia a solicitat această reaşezare. Nu aş vrea să intru în detalii, să nu pornesc discuţii în spaţiul public. A pune toţi pensionarii sub acelaşi plafon de 9,4% din PIB, fără să gândeşti la partea aceasta de justiţie socială, nu cred că este de bun augur, pentru oricare din guvernele din România”, a spus Marcel Boloș, ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene.