Lăzăroiu: "USL apără trecutul şi de aceea nu are şanse"
- Laura Ciobanu
- 13 octombrie 2011, 09:05
Sebastian Lăzăroiu nu crede în succesul electoral al USL şi prevede dezertări masive din rândurile Uniunii. El crede că unul dintre punctele slabe ale acestei alianţe făcuite "în grabă" este tocmai discursul, care nu mai corespunde cu realităţile economice.
EVZ: Credeţi că USL a pierdut atât cât a pierdut de la înfiinţare pentru că a apărut prea devreme sau din cauza unor greşeli? Sebastian Lăzăroiu: Da, s-a format prea devreme, în pripă, nu au mecanism de funcţionare, de aia tot apar şi probleme, cum au fost şi cele cu PC, n-au mecanisme de coodonare şi colaborare şi evident şi comunicarea este proastă. Ei în continuare menţin o linie de comunicare extrem de conservatoare şi care e împotriva trendului general.
Lumea vede că măsurile de austeritate pe care le-am luat au fost corecte, că ţările care nu le-au luat sunt în colaps acum, iar altele vor intra. Evidenţa arată că situaţia e foarte grea şi ar putea să fi şi mai grea din punct de vedere economic.
Nu poţi să le spui oamenilor: mărim pensiile, salariile... În general, ei încearcă să reprezinte partea conservatoare a societăţii, partea că nu vrea nici o schimbare pentru că a avut beneficii până acum. Numai că partea asta o să se micşoreze din ce în ce mai mult. Sunt din ce în ce mai puţini oameni care cred că a fost bine cum au mers lucrurile până acum în sănătate, în justiţie, în educaţie. Toată lumea vrea schimbări radicale sau o schimbare profundă a sistemului. Or USL apără trecutul şi menţinerea acestei linii de comunicare împotriva evidenţelor până la urmă o să-i îngroape.
Acesta e adevărul, USL apără sistemul aşa cum a fost până acum şi de aia cred că nu are şanse să ia un scor mare şi nici măcar nu are şanse să rămână unit. Pentru că şi la ei sunt oameni care pricep şi care la un moment dat vor dezerta. Credeţi că va rezista până la alegeri? Pentru că, totuşi, mirajul unui vot de peste 50% s-ar putea să fie un liant bun... Nu ştiu cine mai crede într-un scor al USL de peste 50% după parţialele de la Neamţ şi Maramureş. Şi erau colegiile lor. Nu poate să fie media mai mare decât maxiumul. Media trebuie să fie mai mică. Deci dacă 45 e maxim, media o să fie în jur de 37%-40%. Nu cred că asta îi mai poate ţine laolată. De la început nu am crezut că acest proiect va ţine, cu partide atât de diferite, cu oameni cu ambiţii atât de diferite şi făcut în pripă şi cui o linie de comunicare care devine din ce în ce mai mult împotriva evidenţelor. Şi ce anticipaţi că s-ar produce dezertări de la USL sau rupturi între partide? Păi pot fi amândouă. S-ar putea să înceapă cu dezertări individuale massive, după care se va produce şi ruptura.
Ce facem cu Partidul Poporului? O să avem extremişti în Parlament? Partidul Poporului nu e un partid extremist. Trebuie să fim fericiţi dacă acesta va fi faţa extremismului anul viitor... ....Partidul Populist sau extremist de populist ca zicem aşa… Mă uit la Noua Dreaptă care devine din ce în ce mai vocală, partid de esenţă legionară. Noi încă nu avem foarte mulţi ţapi ispăşitori, dar când criza se va acutiza mă aştept la un reviriment al partidelor extremiste. PRM ar fi putut fi, dar nu mai are credibilitate liderul, ca să adune în jurul lui. Cred că din zona tineretului se poate naşte o mişcare de extreme[ dreapt[, extrem de periculoasă pentru sistemul democratic. Deci PP este un partid benign din acest punct de vedere. Sigur, ei au un program...
…TV! E adevărat, un program TV, se adresează unui segment extrem de credul şi de naiv dar probabil că asta nu le va aduce decât accesul în Parlament şi nu o pondere importantă, care să le permită să schimbe sau să influenţeze într-un fel sau altul. CITIŢI ŞI:
- Noua Republică a lui Lăzăroiu: 5 direcţii de atac
- Sebastian Lăzăroiu: "Alba ca Zăpada nu mai poate rămâne un basm"