Evenimentul Zilei > Social > ION CARAMITRU, ADA SOLOMON și ALEXANDRA DARIESCU, marii laureați ai Radio România Cultural
ION CARAMITRU, ADA SOLOMON și ALEXANDRA DARIESCU, marii laureați ai Radio România Cultural

ION CARAMITRU, ADA SOLOMON și ALEXANDRA DARIESCU, marii laureați ai Radio România Cultural

Ion Caramitru, Ada Solomon și Alexandra Dariescu sunt câștigătorii celor trei premii speciale ale celei de-a XVII-a ediţii a Galei Radio România Cultural, eveniment care va avea loc pe 20 martie, la Teatrul Odeon.

Director al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România – UNITER, Ion Caramitru va primi Premiul de Excelenţă "pentru tinereţea de spirit şi de faptă a omului de teatru în calitate de actor, regizor, manager şi eminent promotor al valorilor naţionale şi universale ale artei spectacolului", informează Agerpres.

Premiul „In Memoriam Iosif Sava” îi va reveni pianistei Alexandra Dariescu. De la Albert Hall din Londra la Carnegie Hall în New York, românca Alexandra Dariescu a fermecat publicul meloman cu muzicalitatea sa naturală şi cu o prezenţă de scenă captivantă. Alexandra Dariescu a fost inclusă de International Piano Magazine în topul celor 30 de pianişti din lume sub 30 de ani care promit o carieră spectaculoasă.

Adei Solomon, primul producător din istoria cinematografiei româneşti care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin ("Tony Erdmann"), îi va fi decernat Premiul „Lux Mundi”.

Membru al Academiei Europene de Film, Ada Solomon a mai produs "Aferim", în regia lui Radu Jude, peliculă care a câştigat Ursul de Argint la Berlin. Ada Solomon este şi deţinătoarea unui Urs de Aur pentru filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer.

Celor trei premii speciale li se vor adăuga alte nouă distincţii la tot atâtea categorii, pentru cele mai mari realizări culturale ale anului 2016 – film, teatru, poezie, proză, proiecte culturale şi festivaluri, educaţie, ştiinţă, muzică şi arte plastice.