Laureată a premiului Nobel condamnată în Myanmar. Aung San Suu Kyi a primit o nouă pedeapsă cu închisoarea

Laureată a premiului Nobel condamnată în Myanmar. Aung San Suu Kyi a primit o nouă pedeapsă cu închisoarea sursa foto: EVZ

Fostul conducător al guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, laureate a premiului Nobel pentru Pace, a mai primit o condamnare cu închisoarea. O instanță de judecată a găsit-o vinovată pentru corupție și i-a aplicat o pedeapsă suplimentară de șase ani. Inițial, aceasta a fost condamnată la 11 ani de închisoare, după lovitura de stat, dată de armată, în 2021.

Laureată a premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi (foto), a fost inculpată pentru numeroase infracţiuni de către junta care a preluat puterea în Myanmar în februarie 2021, după lovitura de stat. Împotriva lui Aung San Suu Kyi au fost reţinute patru capete de acuzare pentru corupţie, iar acum riscă decenii de închisoare la capătul unui proces maraton.

Ultima sentință a fost pronunțată luni, 15 august, fără ca Aung San Suu Kyi, în vârstă de 77 de ani, să comenteze în vreun fel.

De la momentul loviturii de stat din 1 februarie 2021, când a fost arestată, Aung San Suu Kyi a fost ținută într-o închisoare Naypyidaw. La începutul lunii iunie, fostul lider politic a fost plasat în izolare. Procesul împotriva sa a început în urmă cu peste un an și continuă în incinta acestui penitenciar. Audierile au loc cu ușile închise, iar avocaţii săi nu au voie să vorbească cu presa şi nici cu organizaţii internaţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aung San Suu Kyi este inculpată pentru numeroase infracţiuni, inclusiv de încălcarea unei legi privind secretul de stat datând din perioada colonială, fraudă fiscală, răzvrătire şi corupţie.

Sursa foto: EVZ

Statele Unite denunță procedura judiciară

Numeroşi observatori au denunțat procedura judiciară la care a fost supusă Aung San Suu Kyi, motivată, în opinia lor, exclusiv politic. Practic, susțin aceștia, se dorește excluderea definitivă a lui Aung San Suu Kyi, învingătoarea în alegerile din 2015 şi 2020, de pe scena politică.

Departamentul de Stat american a reacţionat, după condamnare, declarând că constutiue „un afront la adresa justiţiei”. Un purtător de cuvânt al diplomaţiei SUA a denunţat „arestarea injustă şi condamnarea” laureatei premiului Nobel pentru pace. Acesta a apreciat că este vorba despre un afront la adresa justiţiei şi a statului de drept.

Despre lovitura de stat din Myanmar

Lovitura de stat militară de la 1 februarie, 2021 a pus capăt unui deceniu de tranziţie democratică în Myanmar. Aproximativ 2.100 de civili au fost ucişi de forţele de securitate, iar alți 15.000 au fost arestaţi, potrivit informațiilor prezentate de un ONG local.

Mai mulţi apropiaţi ai laureatei Nobel au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea. Iar un fost deputat, din cadrul partidului acesteia, Liga Naţională a Democraţiei (LND), a fost executat în luna iulie. De asemenea, alţi trei activişti în favoarea democraţiei au primit o condamnare la moarte de regimul militar, după cum relatează AFP.