Măcelul din Done Taw: 11 civili au fost arși de vii. Armata birmaneză folosește masacrul ca armă de război
- Dosofteea Lainici
- 1 ianuarie 2022, 14:44
Armata din Myanmar a luat cu asalt Done Taw la ora 11 dimineață în aceste zile din decembrie, aproximativ 50 de soldați vânând oameni. O fotografie arată rămășițele carbonizate ale unei victime întinse cu fața în jos, ținându-și capul sus, fiind sugerat faptul că a fost ars de viu.
Măcelul din localitatea birmaneză Done Taw este doar unul dintre cele mai recente semne că armata din Myanmar revine la o strategie de masacre ca armă de război, potrivit unei investigații făcute de Associated Press, bazată pe interviuri cu 40 de martori, rețele sociale, imagini din satelit și date despre decese. Masacrele și tacticile precum distrugerea satelor reprezintă cea mai recentă escaladare a violenței armatei atât împotriva civililor, cât și a opoziției în creștere. De când armata a preluat puterea în februarie 2021, a luat măsuri din ce în ce mai brutale, răpind tineri, ucigând lucrătorii din domeniul sănătății și torturând prizonieri.
Ele semnalează revenirea la practicile pe care armata birmaneză le-a folosit împotriva minorităților etnice, cum ar fi musulmanii rohingya. Armata este acuzată că a ucis cel puțin 35 de persoane în Ajunul Crăciunului în satul Mo So, o regiune etnică Karenni.
Armata reia și tactica de a distruge sate întregi unde ar putea exista sprijin pentru opoziție. Imaginile din satelit obținute de Associated Press de la Maxar Technologies arată că peste 580 de clădiri au fost arse numai în orașul Thantlang, în septembrie.
Oamenii au decis să lupte
„În acest moment au loc cazuri similare în toată țara, în special în nord-vestul Myanmarului”, a declarat Kyaw Moe Tun, care a refuzat să-și părăsească funcția de trimis al ONU după ce armata a preluat puterea.
De când armata a preluat puterea în februarie, peste 1.375 de persoane au fost ucise de soldați și poliție, iar peste 11.200 de persoane au fost arestate. În iulie, au circulat mai multe imagini cu masacre, în patru sate mici, pe care ambasadorul Myanmarului la ONU le-a numit „crime împotriva umanității”.
Thantlang, un oraș de lângă granița cu India, a fost golit de oamenii săi după patru luni de lupte grele, potrivit Organizației pentru Drepturile Omului Chin. Imaginile cu dronă filmate de grup în octombrie și decembrie arată incendii în interiorul clădirilor și bisericilor carbonizate, școli prăbușite și case ruinate.
Totuși, există tot mai multe semne că strategia de intimidare a armatei ar putea întări rezistența oamenilor, mai degrabă decât să-i lase înfricoșați. „În loc să mor fugind, îmi voi folosi viața cu un scop”, a spus un supraviețuitor Kani.