Evenimentul Zilei > Actualitate > Laszlo Tokes INCITĂ LA EXTREMISM. Gestul acestuia ESTE SFIDĂTOR
Laszlo Tokes INCITĂ LA EXTREMISM. Gestul acestuia ESTE SFIDĂTOR

Laszlo Tokes INCITĂ LA EXTREMISM. Gestul acestuia ESTE SFIDĂTOR

Cu toate că a fost amendat pentru arborarea steagului Ţinutului Secuiesc, Eurodeputatul Laszlo Tokes a mai arborat un nou steag în semn de protest faţă de decizia Tribunalului Bihor care a cerut înlăturarea steagului Secuiesc arborat de la balconul europarlamentarului.

„Este absurdă numirea steagului ca fiind publicitar, deoarece nu implică niciun act de comerţ, ci exprimă doar cinismul reprezentanţilor puterii locale. Refuzăm cu hotărâre această calificare. Drept răspuns la acest calificativ umilitor, înjositor, arborăm steagul regiunii Partium şi cu intenţia de a continua calea democraţiei pe care am pornit cu 26 de ani în urmă spre o Românie, în care drepturile tuturor comunităţilor, etniilor vor fi respectate. Declar în prezent că nu vom îndepărta, nu vom desfiinţa steagul secuiesc, ba, din contră, vom merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu plângerea noastră şi drept răspuns arborăm acest steag”, a declarat Tokes conform voceatransilvaniei.ro.

„Arborarea steagului Partium este un fel de afirmare a identităţii noastre şi un protest împotriva dublei măsuri privind identitatea noastră şi cea a majorităţii româneşti. Noi, ca şi majoritatea, avem dreptul la folosirea simbolurilor şi steagurilor noastre”, a mai declarat Tokes.

Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Oradea, a precizat că steagul Partium s-a bazat pe vechi sigilii din principatul transilvănean. „La concursul de idei am folosit un text al Dietei de la Sebeş din anul 1659. Simbolurile sunt de trei secole şi jumătate, drapelul este compus din simbolurile respective. Din cauza ocupării Oradiei de către Imperiul Otoman, nici insigna şi nici ştampila de atunci nu s-au putut folosi din acest motiv. Practic, am continuat o hotărâre, am pus în practică o hotărâre de 350 de ani a Dietei transilvănene”, a susţinut Csomortanyi.