Lapte şi corn doar în Suceava

Lapte şi corn doar în Suceava

Elevii dintr-un singur judeţ pot fi siguri că vor mai beneficia de acest program. Prefecturile din restul ţării au întârziat nepermis de mult licitaţiile.

Doar preşcolarii şi elevii şcolilor generale din judeţul Suceava vor începe anul şcolar cu lapte şi corn. Cel puţin aşa reiese din raportările trimise, până în acest moment, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) de prefecturile din ţară.

Copiii din alte 12 judeţe - unde autorităţile locale au făcut demersuri pentru organizarea licitaţiilor - au şi ei şanse să beneficieze, din septembrie, de acest program al guvernului.

„Am cerut prefecturilor să ne raporteze stadiul în care se află cu organizarea licitaţiilor pentru acest program şi, în acelaşi timp, să ia toate măsurile ca alimentele să ajungă la timp la copii. Doar Suceava - care se află pe locul trei într-un «top» al cheltuielilor cu laptele şi cornul, după Bucureşti şi Iaşi - a încheiat licitaţia. În acelaşi timp, autorităţile din Bistriţa-Năsăud, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Constanţa, Maramureş, Mureş şi Satu-Mare vor deschide ofertele până la sfârşitul acestei luni. Consiliile judeţene din Călăraşi, Hunedoara, Olt şi Prahova nu au făcut, până acum, decât să publice anunţurile de participare la licitaţii pe paginile de internet ale prefecturilor. Celelalte prefecturi nu au raportat nimic, aşa că putem înţelege că nu au făcut nimic“, au precizat mai-marii de la Interne.

Există însă şi cazuri cum este cel al Consiliului Sectorului 2 al Capitalei, care, deşi nu au trimis încă un raport Internelor, au făcut demersuri pentru licitaţie şi speră să desemneze câştigătorii la începutul lunii viitoare. „Chiar şi în aceste cazuri, judecarea unor eventuale contestaţii ar putea amâna distribuirea alimentelor în şcoli“, spun surse din MIRA.

Lingura cu miere, o păcăleală

Toate acestea în condiţiile în care, în anul şcolar 2008-2009, 2.200.000 de copii (aproape de două ori mai mulţi decât anul trecut) ar trebui să beneficieze de acest program, după ce Ministerul Educaţiei a decis ca şi elevii din clasele V-VIII să primească gustarea.

Mai mult, chiar dacă oficialii de la Educaţie au anunţat că, din toamnă, preşcolarii şi elevii claselor I-IV (aproximativ 1.400.000 de copii) vor primi şi câte 60 de grame de miere de albine săptămânal, reprezentanţii autorităţilor locale susţin că nu au primit încă metodologia care să le permită să organizeze licitaţii şi pentru miere. Drept urmare, deşi legea există încă din ianuarie 2007, copiii nu vor primi nici în acest an lingura cu miere promisă. „Programul este pe anul în curs, în lege nu se precizează că trebuie să înceapă la 15 septembrie“, a declarat Mihaela Suciu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Metodologia ar putea fi realizată cel mai devreme peste o lună, de reprezentanţ i ai Ministerelor Agriculturii, Educaţiei şi Internelor, dar doar după ce guvernul va adopta o ordonanţă iniţiată de Ministerul Educaţiei. (A contribuit Eugenia Mihalcea)

PROCEDURI Licitaţia, o problemă rezolvată în două luni

Dacă ar fi să luăm drept model judeţul Suceava, autorităţile locale au nevoie de cel puţin două luni pentru a organiza o licitaţie. Concret, anunţul de participare la licitaţie a fost publicat pe site-ul Prefecturii Suceava pe 22 mai, iar licitaţia s-a desfăşurat pe 18 iulie. „Nu au existat contestaţii care să amâne desemnarea câştigătorilor, astfel că problema a fost rezolvată repede“, spun reprezentanţii prefecturii. Prin urmare, 95.000 de preşcolari şi elevi ai şcolilor generale din judeţ vor primi lactate şi produse de panificaţie, în valoare de aproximativ 17.000.000 de lei, începând din 15 septembrie. (Dan Coman)

Ne puteți urmări și pe Google News