Lămuriri importante pentru români: Reguli tranșante pentru copiii nevaccinați. Când intră persoanele vaccinate în carantină

Lămuriri importante pentru români: Reguli tranșante pentru copiii nevaccinați. Când intră persoanele vaccinate în carantină Sursa: EEC-Razvan Valcaneantu

Ce prevăd hotărârile autorităților când vine vorba despre carantinarea persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, în ce condiții intră adulții și copiii în carantină și la ce se referă termenul „contacți” pentru persoanele imunizate. Adriana Pistol, șefa Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică aduce ultimele lămuriri pentru această categorie de români.

Când intră persoanele vaccinate în carantină

Potrivit articolului 6, alineatul 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din data de 1 iulie 2021, persoanele care s-au vaccinat cu schema completă de vaccinare şi au cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze nu trebuie să stea în carantină dacă au luat contact direct cu o persoană confirmată infectată cu COVID-19.

„Exceptarea de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele contact direct ale unei persoane confirmate se aplică pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la data contactului direct”, se arată în documentul citat.

De asemenea, persoanele vaccinate cu schema completă care au intrat în contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar nu prezintă simptome, nu trebuie să efectueze un test RT-PCR. Excepție fac persoanele vaccinate, dar care prezintă simptome. În cazul în care testul este pozitiv, persoana vaccinată trebuie să intre în carantină.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cele care au trecut prin boală, documentată cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv:

  • persoanele simptomatice conform definiției de caz trebuie să efectueze un test RT-PCR;
  • persoanele simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2 efectuat în unități sanitare sau în alte unități avizate pentru testare trebuie să efectueze la rândul lor un test RT-PCR”.

Cine sunt „contacții” persoanelor vaccinate împotriva COVID-19

Potrivit INSP, „contactul direct este definit ca:

– Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

– Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

– Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

– Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

– Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

– Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.

Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct”, se arată în documentul INSP privind definițiile de caz COVID-19.

Ce reguli se aplică în cazul copiilor nevaccinați. Când se intră în carantină

Adriana Pistol, șefa CNSCBT de la INSP, a vorbit despre copiii care locuiesc cu persoane confirmate infectate sau cu persoane care sunt contacți ai celor confirmați cu COVID-19. Indiferent de vârstă, copiii nevaccinați care devin contacți cu persoane confirmate infectate nu mai pot să meargă la școală și intră în carantină.

„Carantinarea este obligatorie pentru orice persoană nevaccinată, contact direct al unui caz pozitiv, indiferent dacă are azi un test PCR negativ, care a doua zi poate fi pozitiv.

Persoanele vaccinate nu sunt considerate contacți direcți, nu se carantinează, dar se recomandă ca persoana pozitivă să fie izolată în casă, iar vaccinatul să poarte mască peste tot”, a declarat Adriana Pistol pentru G4Media.

Exemplu: În cazul unei familii în care unul dintre părinți e confirmat pozitiv, iar celălalt părinte (vaccinat) și copilul (nevaccinat) au rezultate negative la testele PCR, părintele nu este considerat contact direct, pentru că este vaccinat, însă copilul este considerat contact direct, pentru că este nevaccinat și intră în carantină. Singurul scenariu în care copilul nu intră în carantină se referă la situația în care acesta este vaccinat.