Ladislau Ritli: 80-85% din problemele de sănătate ar trebui rezolvate de medicii de familie

Ladislau Ritli: 80-85% din problemele de sănătate ar trebui rezolvate de medicii de familie

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a subliniat vinei, în cadrul Conferinţei de pediatrie pentru medicii de familie, că medicina de familie este cea mai importantă forţă din sistem nu numai numeric, existând peste 11.000 de medici de familie, dar şi din punct de vedere al asigurării asistenţei medicale.

În ceea ce priveşte pediatria, ministrul Sănătăţii, care are această specialitate, a evidenţiat că acest segment a scăzut ca număr de specialişti, adăugând că la începutul asigurărilor de sănătate erau două segmente în cadrul medicinei de familie, adică pediatria şi medicina pentru adulţi. În timp numărul pediatrilor s-a redus şi problemele acestora au trebuit rezolvate de medicii de familie pentru adulţi.

Bugetul medicinei de familie - 6,8% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate În opinia ministrului, trebuie făcut mai mult pentru profilaxie, mai ales în mediul rural. În ceea ce priveşte bugetul alocat medicinei de familie, care este de numai 6,8% din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost apreciat de ministru ca fiind foarte mic.

El a menţionat că sistemul este centrat în prezent mai mult pe spital şi a făcut referire la faptul că Ministerul Sănătăţii (MS) îşi propune o creştere a finanţării de către CNAS a medicinei private.

Medicii de familie care îşi tratează pacienţii acasă vor fi stimulaţi de minister "Dorim să lărgim reţeaua de asistenţi comunitari şi am discutat în acest sens cu MAI, aceştia fiind foarte utili. Trebuie să ne sprijinim pe asistenţa la domiciliu şi mai puţin în spital", a spus ministrul.

În acest sens, Ritli a menţionat intenţia MS ca în contractul-cadru pentru anul viitor să se introducă o stimulare pentru medicii de familie care îşi tratează pacienţii acasă şi îi îndreaptă în număr mai mic spre spital.

CNAS a cerut transferul a 8,8 milioane de lei pentru centrele de permanenţă Privitor la centrele de permanenţă, ministrul a spus că sunt 102 astfel de centre şi mai sunt 100 de cereri pentru alte centre de permanenţă, finanţarea fiind făcută de MS, care transferă banii Casei pentru aceste centre.

Ritli Ladislau şi-a exprimat nedumerirea că ne aflăm în luna septembrie şi CNAS a cerut transferul a 8,8 milioane de lei pentru centrele de permanentă în condiţiile în care sunt alocaţi 20 de milioane de lei, iar centrele se plâng că nu au primit finanţarea.

Ne puteți urmări și pe Google News