Misterul lacului din România, care nu se mai oprește din crescut
- Antonia Hendrik
- 3 decembrie 2023, 15:13
Lacul din România înregistrează o creștere rapidă, de la o zi la alta. Cea mai mare temere a localnicilor din zonă este că pe măsură ce nivelul apei va crește, malurile acestuia vor ceda.
Lacul din România înregistrează o creștere rapidă, iar localnicii sunt îngrijorați de această situație. Oricând ar putea ceda malurile. Lacul format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant. Acesta a atins adâncimi impresionante. Oamenii din zonă nu mai au voie acum să se apropie de el.
Lacul din România care creşte zi de zi
Lacul Teliuc din Hunedoara, aflat în mijlocul satului Teliucu Inferior din Hunedoara, a fost interzis. Oamenii nu mai au voie să se apropie de tăul format pe fundul craterului.
„În doi, trei ani această carieră proiectată la o adâncime de circa 200 de metri va fi umplută până la refuz de apă”, a spus un localnic din comuna Teliucu Inferior.
Alunecările de teren au loc tot mai frecvent, spun localnicii. Iar stânci și bolovani din malurile abrupte se rostogolesc în apă. În adâncuri, lacul este brăzdat de numeroase guri ale galeriilor miniere care formau o rețea de câteva zeci de kilometri.
„Până recent era o adevărată plăcere să pescuim de pe malul lacului Teliuc. Unii au prins pești uriași aici. Dar apele au tot crescut, malurile accesibile au fost inundate, iar lacul a luat forma unui cazan uriaș. Cred că are în unele locuri adâncimi de peste 100 de metri. Și crește continuu. Acum peste 15 ani, când a început să se formeze, nimeni nu își imagina că va ajunge la astfel de dimensiuni. Zilele trecute, am văzut cum alunecă pământul, chiar în locul unde în anii trecuți pescuiam. Nu mai suntem lăsați să ne apropiem de lac, să pescuim, să aducem animalele pe maluri”, spune un fost miner.
Locul interzis din România
Teliucul va fi primul sat afectat dacă lacul va continua să crească
Lacul Teliuc din Hunedoara este supravegheat continuu, iar angajații unei firme de pază îi sfătuiesc pe cei care se plimbă în apropierea malurilor sale să nu coboare de pe mal.
„Se văd alunecări de teren pe ambele maluri. O surpare de câțiva zeci de metri poate fi observată pe malul drept. Pe fundul lacului sunt o mulțime de galerii subterane, unele se întind pe sub dealurile Nădăștiei și Silvașului, la mai mulți kilometri, până la Ocolișul Mare, unde era exploatat un zăcământ de dioxid de carbon. Teliucul va fi primul sat afectat dacă lacul va continua să crească”, a spus un fost miner din localitate.
În anii trecuți, autoritățile din Teliucu Inferior plănuiau transformarea lacului aflat în patrimoniul societății de stat Minvest, într-o zonă de agrement, însă anumiți specialiști din minerit resping această idee, din cauza riscurilor asociate lacului.