La Washington, Emmanuel Macron lansează o ofensivă în numele Europei

La Washington, Emmanuel Macron lansează o ofensivă în numele Europei Emmanuel Macron. Sursa foto: EPA/MICHEL EULER

Într-o vizită în Statele Unite, șeful statului francez a criticat planul de combatere a inflației adoptat de președintele american, considerat protecționist. El a avertizat asupra riscului „fragmentării Occidentului”

Abia ajuns la Washington, șeful statului francez, Emmanuel Macron,  a încercat, miercuri, 30 noiembrie, să stabilească un echilibru de putere. O modalitate pentru el de a câștiga respect de la omologul său american pe tema fierbinte a momentului.

În timpul unui prânz cu membri aleși ai Congresului, președintele francez a lăsat deoparte orice reținere diplomatică, evocând „Legea de reducere a inflației” (IRA) a președintelui Biden, acest plan masiv de investiții de aproximativ 370 de miliarde de dolari (355 de miliarde de euro) menit să sprijine industriile americane să accelereze tranziția energetică. Aceasta este o mișcare „superagresivă”, a afirmat Macron, după cum a raportat Agence France-Presse. „Alegerile care se fac sunt alegeri care vor fragmenta Occidentul”, a insistat câteva ore mai târziu șeful statului, la Ambasada Franței, subliniind „nevoia de a merge mai departe braț la braț” cu Statele Unite., scrie lemonde.fr.

Declarația, descrisă drept „constructivă” de echipa lui Emmanuel Macron, subliniază nemulțumirea franceză și europeană față de noua lege americană, un succes politic pentru președintele Biden, dar considerată de cealaltă parte a Atlanticului drept protecționistă. IRA penalizează importurile europene și poartă amenințarea dezindustrializării Bătrânului Continent. „Statele Unite ale Americii se uită mai întâi la Statele Unite ale Americii, ceea ce este normal – și noi facem la fel, apoi se uită la rivalitatea lor cu China. Deci, într-un fel, Europa și, prin urmare, Franța, devine un fel de variabilă”, a mai spus Emmanuel Macron la ambasadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un derapaj într-o relație franco-americană adesea tensionată? „Președintele își alege cu atenție cuvintele. Nu sunt surprize. Știți calea șefului statului. El nu a venit la Washington pentru a sărbători alianța, ci pentru a vorbi despre problemele reale”, a dat asigurări unul dintre consilierii lui Emmanuel Macron.

Palatul Elysee scoate în evidență riscul „denaturării”, căci europenii, se estimează la Paris, plătesc cel mai mare preț „economic și psihologic” pentru războiul provocat de Rusia în Ucraina. Pentru anturajul președintelui francez, Statele Unite nu au niciun interes să vadă Europa „sărăcită” și „dezindustrializată” ca urmare a acestui conflict.

Ofensiva părea așteptată de administrația Biden

Această schimbare de ton cu câteva ore înainte de cina privată dintre președintele francez și șeful statului american, în compania soțiilor lor, Jill și Brigitte, ar fi putut declanșa un incident diplomatic la Washington.

Dar peste Atlantic, unde călătoria președintelui francez a trecut până acum aproape neobservată, ofensiva părea așteptată de administrația Biden. În timpul discuțiilor private care s-au ținut miercuri seara, în restaurantul italian Fiola Mare, din cartierul de lux Georgetown, pe malul Potomacului, echipele șefului statului nu au avut nicio îndoială că spinoasa chestiunea IRA va fi abordată direct. Cu Joe Biden, Emmanuel Macron cere un dialog direct și sincer. Departe de relația trecută cu Donald Trump, făcută din excese și promisiuni goale. De asemenea, important de precizat că IRA nu este considerată la Paris „o trădare” precum afacerea Aukus (numită după alianța dintre Australia, Statele Unite și Regatul Unit), care a stat la originea încălcării contractului pentru vânzarea de submarine franceze, în septembrie 2021. Elysée este chiar încântat că acum „este angajat un dialog”.

Emmanuel Macron știe că nu va putea schimba legea americană. El speră însă să obțină scutiri pentru anumite industrii, fără a nutri speranțe excesive. Parisul recunoaște că IRA este o „lege legitimă” văzută dinspre Statele Unite, destinată a sprijini tranziția energetică și a face față concurenței chineze.

„Există o mulțime de promisiuni în IRA pentru a promova soluții de energie curată. Sunt un fost ofițer de marină, este o maree ascendentă care va ridica toate ambarcațiunile și IRA poate fi acea maree ascendentă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Mai mult decât clemența americană, Emmanuel Macron caută să provoace un răspuns din capitalele Bătrânului Continent, fie la nivel fiscal, fie în ceea ce privește sprijinul investițiilor. Pentru Elysée, ar fi vorba de înființarea unui nou mecanism comunitar care să ajute companiile europene să facă față concurenței din partea rivalilor lor americani sau chinezi.

Rămâne însă de convins Germania, unde părerile par a fi divergente în cadrul coaliției conduse de Olaf Scholz. (Rador)