Când poţi urca la volan, după ce ai băut alcool. Nu trebuie să riști

Când poţi urca la volan, după ce ai băut alcool. Nu trebuie să riști Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii care au băut alcool și vor să se urce la volan trebuie să știe că această substanță nu iese din corp așa rapid. Dacă nu vrei să îți pierzi permisul, este bine să aștepti.

Șoferii care au băut alcool și vor să se urce la volan trebuie să știe că această substanță nu se elimină din corp ușor. Dacă ieși în oraș sau mergi la o petrecere, este indicat să lași mașina acasă și să comanzi un Uber. Mare atenție și la bomboanele cu alcool.

Alcoolul, chiar și în cantități mici, se elimină destul de greu din organism. De exemplu, un litru de vin băut ajunge să fie eliminat din sânge în aproximativ 7-9 ore. În ceea ce privește un pahar de vin, de 250 de ml, acesta este eliminat complet în 3 ore și jumătate. 50 de ml de tărie (whiskey, bourbon, coniac etc), cu o concentrație de 40% alcool se elimină în aproximativ două ore, iar 100 de ml de băutură spirtoasă se elimină în 4 ore și jumătate.

Sfaturi pentru șoferii care beau alcool

O cantitate de 500 de ml de alcool de 5%, adică echivalentul unei beri, este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. De exemplu, o bere băută în decursul unei ore este eliminată în aproximativ două ore, pe când aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în șase ore. Și vârsta poate juca un rol important pentru că alcoolul este mai greu de eliminat din sânge pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ficatul are o capacitate mai mică de a-l procesa, așa că ritmul în care va fi eliminat este unul mai lent. Și greutatea contează. Femeile sunt mai puțin rezistente pentru că ele au mai puține enzime care metabolizează alcoolul față de bărbați.

Alcool, volan, băutură

Când ieșe alcoolul din organism. Nu te urca la volan așa. Sursa foto Arhiva EVZ

Un alt factor important este cantitatea de mâncare din stomac. Valoarea maximă a alcoolemiei este atinsă în aproximativ o jumătate de oră în cazul consumului pe stomacul gol. Dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă la aproximativ 2 ore de la consumul de alcool.

Cât rezistă alcoolul în organism

Timpul în care alcoolul se poate detecta în organism diferă în funcție de mai mulți factori, dar și de metoda de analiză. În lista de mai jos sunt prezentate valorile generale:

  • alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
  • alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
  • alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore
  • alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
  • alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile, potrivit Cancan.