Evenimentul Zilei > Actualitate > LA STAMPA: Turcia, noile epurări ale lui Erdogan împotriva reţelei Gulen: 766 arestări
LA STAMPA: Turcia, noile epurări ale lui Erdogan împotriva reţelei Gulen: 766 arestări

LA STAMPA: Turcia, noile epurări ale lui Erdogan împotriva reţelei Gulen: 766 arestări

Autoritățile din Turcia au lansat o nouă prigoană împotriva suspecților afiliați rețelei lui Fethullah Gulen, imamul acuzat de guvernul de la Ankara că a orchestrat lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016.

Diverse procuraturi din întreaga țară au emis cel puțin 766 de mandate de arest. Operațiunile, aşa cum a precizat agenția de stat Anadolu, privesc presupuși infiltrați în armată, în forțele de poliție și în Ministerul Justiției. La trei ani și jumătate după lovitura de stat, continuă lupta împotriva influenței imamului, fost aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, care în 1999, a fugit în Pennsylvania.

Gulen a negat mereu orice implicare în lovitura de stat. Statele Unite nu au cedat niciodată în faţa presiunilor făcute de autorităţile de la Ankara, care ar dori ca acesta să fie expulzat din Statele Unite și judecat apoi acasă. Aceste rezistențe au dus la o deteriorare a relațiilor dintre Turcia și Statele Unite

Cea mai mare epurare a avut loc în capitala Ankara, und au fost arestate 71 de persoane. Alte 467 de mandate de arestare sunt legate de investigații privind concursuri fraudate în poliție și armată, care, potrivit acuzațiilor, au permis infiltrarea adepţilor imamului în corpul forțelor de securitate.

Erdogan îl acuză pe Gulen și grupul său de crearea ”unui stat în interiorul statului”. După lovitura de stat eșuată, au fost arestate 80.000 de persoane și au fost concediați 150.000 de funcționari publici, aceasta fiind cea mai mare epurare făcută vreodată în Turcia. De asemenea, au fost concediaţi 330 de piloți ai forțelor aeriene, împreună cu mii de ofițeri militari, operaţiune care a slăbit mult armata turcă.

Sursa

Traducerea: Cătălina Păunel – RADOR