Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Psihoza, o urgență medicală

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 5 Comentarii | 2172 Vizualizari

Un studiu recent arată că, în rândul românilor, doar cancerul este considerat o boală mai gravă decât bolile psihice. Cu toate acestea, încă ne e rușine să mergem la psihiatru. Când în România se organizează un congres internațional de psihiatrie, unde specialiști din toată lumea trag semnale de alarmă și vin cu cele mai noi informații din domeniul sănătății mintale, evenimentul este aproape ignorat.

Când se întâmplă o tragedie, pe la televiziuni sunt „congrese de psihiatrie”, în care mulți „specialiști” își dau cu părerea, mai puțin psihiatrii. Oameni buni, apelați cu încredere la medicii psihiatri. Despre unde pot duce psihozele, am explicat în acest articol.

Psihoză (din greacă ψυχή "psyche", minte/suflet, și -ωσις "-osis", stare anormală) este un termen medical folosit pentru a descrie starea mentală în care percepția este grav afectata. Psihozele apar frecvent la orice vârstă și se prezintă printr-un tablou clinic variabil care include, în primul rând, o schimbare bruscă a stării psihice, a comportamentului, a modului de a vorbi sau a preocupărilor, uneori chiar de la o zi la alta. Episodul psihotic acut (psihoza acută) reprezintă o urgenţă psihiatrică! Psihoza apare de cele mai multe ori după un eveniment stresant. Astfel, la câteva zile/săptămâni, pacientul poate deveni dificil de înţeles, confuz, agitat, speriat, are insomnii.

Unele persoane devin brusc foarte preocupate de siguranţa lor sau a celor dragi, având temerea că sunt urmărite, că pot fi otrăvite sau că cei din jur vor să le facă rău. Destul de des, pacienții au senzația că în textele pe care le citesc sau le aud pe stradă, pe internet, la televizor, în cărţi sau la radio pot descifra mesaje speciale pentru ei. Unii consideră că au o misiune de îndeplinit, că au relații speciale cu persoane importante sau că gândurile și acțiunile lor pot fi controlate de alți oameni.

Persoanele afectate pot fi interesate până la obsesie de anumite subiecte existenţiale legate de viaţă, moarte, religie sau putere. Uneori, aceste idei pot fi extrem de variabile și amestecate, încât devin dificil de înțeles pentru cei din jur. Comportamentul bolnavului poate fi iraţional si bizar şi fără o continuitate logică a acţiunilor.

De asemenea, persoanele cu psihoză pot relata că aud voci: cei din jur pot observa că acestea vorbesc singure – acest fapt denotă prezența halucinațiilor. Și aspectul exterior al bolnavului este schimbat. Astfel, bolnavul poate arăta obosit, neîngrijit, neatent, rupt de realitate. Starea prin care trece persoana poate fi foarte traumatizantă şi poate declanşa stări de teamă, panică, agitaţie, nervozitate şi, uneori, comportament agresiv. De cele mai multe ori, pacientul nu reuşeşte să facă faţă serviciului sau să se descurce la şcoală. Foarte frecvent, pacientul care traversează un episod psihotic nu îşi dă seama de ceea ce i se întâmplă şi neagă că ar avea vreo problemă.

De obicei, psihoza acută apare ca urmare a expunerii persoanelor vulnerabile la un factor de stres. Factorii de mediu care pot declanşa episodul psihotic pot fi extrem de variabili şi includ situaţii care solicită organismul peste capacitatea acestuia de adaptare. Un organism fragilizat ca urmare a unei afecţiuni medicale, a oboselii, a stresului cronic sau prin factorul genetic este mai predispus la dezvoltarea unei reacţii psihotice. Printre factorii de stres cei mai întâlniţi care pot declanşa un episod psihotic se numără şi emigrarea, despărţirea, decesul unei persoane apropiate, eşecul şcolar, pierderea serviciului, dezastrele naturale, sarcina sau naşterea. Episodul psihotic poate apărea şi după consumul de droguri, după un traumatism cranian sau ca urmare a unei alte afecţiuni medicale sau psihiatrice.

Pagina 1 din 2

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI