Evenimentul Zilei > International > LA REPUBBLICA: Germania avertizează țările UE: „Este un act iresponsabil  să continuăm să întârziem Fondul european de redresare”
LA REPUBBLICA: Germania avertizează țările UE: „Este un act iresponsabil  să continuăm să întârziem Fondul european de redresare”

LA REPUBBLICA: Germania avertizează țările UE: „Este un act iresponsabil  să continuăm să întârziem Fondul european de redresare”

Gata cu întârzierile privind Fondul european de redresare. Guvernul german invită partenerii europeni să ajungă la un acord, după eșecurile din ultimele săptămâni, care riscă să amâne pentru mai multe luni, dacă nu chiar să blocheze, deblocarea fondurilor.

„În iulie am convenit asupra unui plan substanțial de redresare”, a declarat ministrul german pentru Afaceri Europene și președinte al Consiliului UE, Michael Roth. „Toate statele membre s-au angajat să respecte statul de drept ca valoare esențială pentru Uniunea Europeană. Ar fi iresponsabil să amânăm ulterior acest sprijin esențial pentru cetățenii noștri, trebuie să deblocăm rapid susținerea financiară, care este crucială pentru multe state membre”.

În urmă cu câteva săptămâni, Roth a exprimat cuvinte foarte dure cu privire la vetoul Ungariei și al Poloniei față de noul buget al UE, paralizând efectiv și pașii înainte cu privire la Fondul de redresare. „Nu este timpul pentru vetouri”, a spus Roth, ceea ce ar putea implica un preț „foarte ridicat” pentru populația UE.

Între timp, Germania lansează un alt avertisment și mai decisiv către Polonia și Ungaria. Practic, așa cum s-a presupus deja în ultimele săptămâni, să se continue fără ele.

„Parlamentul European consideră că acordul la care s-a ajuns” cu Consiliul și cu Comisia UE, cu privire la pachetul economic care cuprinde Fondul de redresare și Cadrul financiar multianual, nu se negociază în esență, a declarat președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, într-o discuție cu jurnaliștii.

„Cele 25 de state sunt unite, în timp ce Polonia și Ungaria sunt izolate și, în acest caz, trebuie să susținem un plan B la 25, ideea Ursulei von der Leyen, care este o opțiune pe masa discuțiilor, chiar dacă nimeni nu o dorește, și este un semnal clar pentru partenerii noștri”, a adăugat Weber.

https://www.repubblica.it/economia/2020/12/08/news/recovery_fund_germania-277496165/?ref=RHTP-BH-I277317896-P1-S1-T1

Traducerea: Oana Avram/oavram/fmatei