La Mamaia e scump și să fii sărac. Cearșaful, aproape interzis

Sursa: Dreamstime.com

Drumul, cazarea și mâncarea la un loc ar putea ajunge mai ieftine decât dreptul de a sta, pur și simplu, pe plajele amenajate pe litoralul românesc. Iar banalului cearșaf, pe care ne-am petrecut vacanțele în copilărie, i s-a declarat război.

Mulți români au mers an de an cu cearșaful pe plajă. Acest obicei s-ar putea să dispară în următoarea perioadă, după ce taxele pentru întinderea cearșafului sunt mult mai mari față de prețurile pentru șezlonguri.

Administratorii de plaje de pe litoralul românesc vor să descurajeze și în acest an obieceiul românilor de a merge cu cearșaful pe litoral. Astfel, au fost impuse taxe pentru închirierea zonei unde turistul vrea să se așeze. Turiștii care și-au programat vacanța în stațiunea Mamaia trebuie să știe că nu se pot așeza în niciun loc dacă nu plătesc o sumă fixată de administratorii de plaje.

Ei vor fi nevoiți  să achite o taxă ori pentru șezlong ori pentru o bucată de nisip unde să își întindă cearșaful. Pentru închirierea unui loc pentru cearșaf cu dimensiunile de 1,4 metri lățime și doi metri lungime, în fața șelongurilor, prețul este de 200 de lei pe zi sau 1.500 de euro pentru tot sezonul. Reprezentanții complexului Mamaia Surf au explicat de ce au luat o astfel de decizie.

Sursa: dreamstime.com

Explicația pentru taxa de a sta cu cearșaful pe plajă

Plaja şi restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenţilor şi invitaţilor acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, au transmis reprezentanții complexului.

Această decizie i-a făcut pe administratorii de plaje să împartă litoralul în mai multe porțiuni. Una pentru turiștii care vor să stea pe cearșaf și una pentru cei care preferă șezlongurile. Este important de precizat că 30% din fiecare plajă trebuie să rămână neocupată de șelonguri pentru cei care vor să își întindă cearșaful sau prosopul.

În plus, această porțiune de plajă este gratuită, iar administratorii nu pot percepe o taxă suplimentară. „Dacă cearşaful este aşezat în zona plajei cu destinaţie comercială închirierii de şezlonguri cu siguranţă poate percepe tarif. E clar că vorbim de un tarif descurajator, mă gândesc că nimeni nu.... La banii ăștia mai bine îţi închiriezi o cameră de hotel”, a declarat Horia Constantinescu, şef ANPC, potrivit Ziare.com.