Ce mănâncă turiștii pe litoral. Nici nu-și pot imagina cum se gătește în bucătăriile restaurantelor

Ce mănâncă turiștii pe litoral. Nici nu-și pot imagina cum se gătește în bucătăriile restaurantelor Sursa: Arhiva EVZ

Mii de turiști aleg litoralul românesc pentru vacanța de vară, însă această destinație nu doar că este costisitoare, ci prezintă și provocări în materie de alimentație. Alegerile privind locul de servire a mesei devin cruciale pentru români.

La fel ca în fiecare an, restaurantele de pe litoralul românesc se confruntă cu provocări în ceea ce privește servirea alimentelor. Astfel, în absența atenției adecvate, turiștii se expun riscului de a consuma mâncare alterată, care a fost depozitată în condiții inadecvate sau care poate fi contaminată cu bacterii.

Sute de kilograme de carne au fost confiscate de la restaurantele de la mare

Inspectorii din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2023 au aplicat amenzi în valoare totală de peste 600.000 lei restaurantelor de pe litoral. În plus, s-a luat decizia de închidere a unei braserii din Mamaia Sud, iar activitatea unei terase din Costinești a fost suspendată din cauza neregulilor constatate.

Au fost verificate 260 de unități localizate în cele șase zone de interes turistic, respectiv Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costinești, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia și Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul acțiunilor de control, au fost confiscate și direcționate către unități de neutralizare produse alimentare în valoare totală de 236 de kilograme. Acestea includ carne de vită, carne de pui, pește și produse din pește, precum și înghețată.

În urma controalelor efectuate, au fost identificate o serie de probleme alarmante în domeniul siguranței alimentare.

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse în afara termenului de valabilitate.

Aproximativ 600.000 de mii de lei amendă

Inspectorii au aplicat sancțiuni contravenționale asupra a 62 de unități, cu amenzi în valoare totală de 617.200 de lei.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival 2023: 0786.577.007.

Aici, cetățenii pot face sesizări sau pot obține informații suplimentare referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. De asemenea, ANSVSA a activat și numărul gratuit al Call-Center-ului: 0800.826.787, disponibil din orice rețea de telefonie, pentru a oferi asistență și informații relevante.