Amenzi mai mari pentru șoferi. Cu cât sunt sancționați, în 2023, dacă circulă fără rovinietă

Amenzi mai mari pentru șoferi. Cu cât sunt sancționați, în 2023, dacă circulă fără rovinietă Rovinieta. Sursa foto: arhiva EVZ

Legislația prevede că, pentru a putea circula pe drumurile naționale din România, conducătorii auto sunt obligați să plătească o taxă de drum, numită Rovinietă. În cazul în care șoferii nu respectă regulile, ei sunt sancționați. Cât este amenda pentru rovinietă în 2023 și unde poți verifica valabilitatea acesteia.

Șoferii care circulă pe drumurile naționale din România au obligația să plătească o taxă de drum, numită Rovinietă. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este instituția care se ocupă de verificarea autovehiculelor, dar și de sancționarea șoferilor care nu respectă legea cu privire la plata rovinietei.

Legea aflată în vigoare în România prevede că toți conducătorii auto care circulă pe drumurile naționale trebuie să plătească taxa de drum. În cazul în care este surprins circulând fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni.

În prezent, CNAIR are peste 100 de camere, amplasate pe drumurile naționale și autostrăzi, pentru controlul taxei de drum. Șoferii care circulă fără rovinietă sunt ușor de depistat și riscă amenzi destul de mari, în funcție de autovehiculul pe care îl conduc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce amenzi primesc șoferii care circulă fără rovinietă

În urmă cu aproximativ un an, autoritățile au modificat sancțiunile aplicate șoferilor care circulă pe drumurile naționale fără rovinietă. Conducătorii care nu plătesc taxa de drum sunt sancționați, în funcție de autovehiculul pe care îl conduc, astfel:

  • amendă de la 250 lei la 500 lei – pentru autoturisme;
  • amendă de la 750 lei la 1.250 lei – pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone;
  • amendă de la 1.250 lei la 1.750 lei – pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone;
  • amendă de la 1.750 lei la 2.250 lei – pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone;
  • amendă de la 2.750 lei la 3.000 lei – pentru vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 3 axe (inclusiv);
  • amendă de la 3000 lei la 4.500 lei – pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv).

În cazul șoferilor care conduc vehicule de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv șoferul) și cel mult 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), amenda este cuprinsă între 1.250 de lei și 1.750 de lei.

Conducătorii auto care se află la volanul vehiculelor de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și nu au plătit rovinieta, vor fi sancționați cu o amendă de la 1.750 lei la 2.250 lei.

De câte ori poți fi sancționat pentru neplata rovinietei

Șoferii care nu plătesc taxa de drum nu sunt sancționați de fiecare dată când circulă pe drumurile naționale din România. Dacă un conducător a fost amendat pentru lipsa rovinietei, inspectorii CNAIR trebuie să-l informeze cu privire la amendă în termen de două luni de zile. În această perioadă, el nu mai poate fi sancționat pentru această faptă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, stabilește OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Șoferii care vor să verifice valabilitatea unei rovinietei o pot face pe site-ul pus la dispoziția conducătorilor auto de către CNAIR, cnadnr.ro. Verificarea se mai poate face și pe platforma erovinieta.ro.