Codul Rutier. Amenzi de până la 2.900 de lei pentru o neregulă ce pare banală

Codul Rutier. Amenzi de până la 2.900 de lei pentru o neregulă ce pare banală RCA. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Codul Rutier prevede reguli clare pentru șoferii care circulă pe drumurile publice, iar dacă se abat de la acestea și nu le respectă, riscă amenzi ce pot ajunge până la 2.900 de lei.

Utilizarea corectă a foliilor auto este esențială pentru siguranța în trafic. Acestea sunt, în general, folosite pentru a reduce luminozitatea din interiorul mașinii, pentru a oferi intimitate sau pentru un aspect plăcut. Cu toate acestea, este important să se respecte regulile și cerințele stabilite de Registrul Auto Român (RAR) în ceea ce privește utilizarea lor.

Șoferii riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă regulile

Conform ghidului de cerințe tehnice al RAR, sunt permise doar foliile auto conforme și omologate. Astfel, este esențial să folosim doar aceste tipuri de folii auto.

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, este recomandat să verificăm întotdeauna dacă foliile auto pe care le folosim sunt conforme cu cerințele RAR și să le aplicăm numai în atelierele autorizate de RAR, instituția care emite și documentele de omologare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci când șoferii sunt opriți în trafic, este important să prezinte o declarație de conformitate și un certificat de garanție pentru foliile auto utilizate. Aceste documente atestă faptul că foliile sunt conforme cu cerințele tehnice și legale impuse de autorități.

În situația în care foliile auto utilizate nu sunt omologate sau nu respectă reglementările în vigoare, certificatul de înmatriculare al vehiculului poate fi reținut.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care încalcă regula

Încălcarea acestei reguli poate duce la oprirea în trafic și la sancționarea cu amenzi de până la 2.900 de lei. Potrivit noilor reguli din Codul Rutier, este interzis ca șoferii să lipească obiecte pe parbriz care pot estompa sau împiedica vizibilitatea, precum iconițe, cruci, CD-uri sau jucării de pluș. De asemenea, afișarea de fotografii pe geamurile laterale sau pe parbriz este interzisă.

Încălcarea acestor reguli se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni și poate atrage amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Concret, șoferii care nu respectă aceste restricții riscă să primească amenzi în valoare cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, în funcție de gravitatea faptei, potrivit știripesurse.ro.