România are șase plaje pe harta mondială „Blue Flag” în anul 2023. Unde ar trebui să își petreacă turiștii vacanța

România are șase plaje pe harta mondială „Blue Flag” în anul 2023. Unde ar trebui să își petreacă turiștii vacanțaPlajă. Sursa foto: Pixabay

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat că șase plaje de pe litoralul românesc au primit eticheta „Blue Flag”. Cei care încă se gândesc unde își vor petrece concediul ar trebui să ia în calcul și aceste locații.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a transmis că șase plaje de pe litoralul românesc au primit eticheta de „Blue Flag”, sau precum este cunoscută în România „Steagul Albastru”. Este vorba de plajele Vega Vintage din stațiunea Mamaia, Marina Regia și Phoenicia din Năvodari, Citadel și Azur aflate în Eforie, și Phoenicia Blue View din stațiunea Olimp.

În plus, plaja Axxis Nova din Năvodari se află în faza pilot a acestui program. În următoarea perioadă vor fi demarate toate pregătirile pentru ca plaja să îndeplinească cele 33 de criterii ale programului, care încep de la educaţia ecologică, informarea privind mediul, calitatea apei de îmbăiere, managementul mediului și siguranţa şi ajung până la serviciile oferite. „Doar în această manieră va putea candida și obține eticheta «Blue Flag», în 2024”, se precizează în comunicatul MEAT.

Ce însesmnă programul „Blue Flag” pentru plajele din România

Programul „Blue Flag” sau „Steagul Albastru”, precum este cunoscut de cei mai mulți români, a fost inițiat în anul 1987, considerat Anul European al Mediului. Inițiativa Fundaţiei de Educaţie pentru Mediu (FEE) a avut drept scop de a premia plajele, porturile de agrement pentru calitatea lor. În plus, prin acest program sunt impulsionate autorităţile publice locale şi persoanele din sectorul privat să ia măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă.

„Blue Flag” este una dintre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume și poate fi acordată plajelor, porturilor turistice și navelor de agrement turistic. România a început demersurile pentru implementarea programului în luna iunie a anului 2004. Plajele care vor să primească această distincție trebuie să îndeplinească 33 de criterii. În cazul porturilor de agrement, sunt 38 de criterii de îndeplinit.

„Printre avantajele programului se numără deţinerea unui simbol ecologic (etichetă ecologică), vizibil şi recunoscut la nivel internaţional, posibilitatea utilizării acestui simbol pentru promovare la nivel local, naţional şi internaţional a plajei și atragerea turiștilor străini care caută cu predilectie aceste plaje, bucurându-se de o largă recunoaştere internaţională”, se mai precizează în comunicatul emis de minister.