La cuțite cu Trump, Germania se dă acum pe lângă Joe Biden

epa08488666 German Chancellor Angela Merkel arrives to a meeting of the Christian Democratic Union (CDU) parliament faction meeting at the Reichstag, seat of the German lower house of parliament, the Bundestag, in Berlin, Germany, 16 June 2020. EPA/OMER MESSINGER

În contradicție cu Franța, Germania nu este de acord cu o autonomie strategică europeană.

Europa nu îşi va putea asigura propria securitate fără ajutorul Statelor Unite şi al NATO decenii de acum înainte, a afirmat ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Cea care era anterior numită „pupila lui Merkel”  a respins idea președintelui Franței, Emmanuel Macron, cu privire la o autonomie strategică europeană, informează Reuters.

Germania a fost ținta predilectă a criticilor lui Trump pentru că acordă suficiente procente din PIB apărării.

„Ideea unei autonomii strategice a Europei merge prea departe dacă hrăneşte iluzia că noi am putea asigura securitatea, stabilitatea şi prosperitatea Europei fără NATO şi SUA”, a declarat, marți, Annegret Kramp-Karrenbauer, scrie Agerpres.

Potrivit ministrului german al Apărării, Europei i-ar fi necesare decenii pentru a construi o putere militară convenţională şi nucleară care să compenseze contribuţiile SUA şi NATO la securitatea blocului în acest moment, a mai afirmat Annegret Kramp-Karrenbauer.

Pe de altă parte, tot marți, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeană trebuie să contribuie mai mult la parteneriatul transatlantic după ce democratul Joe Biden îşi va prelua mandatul de preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Angela Merkel a subliniat la rândul ei importanţa alianţei cu Statele Unite.

„Cred că în calitate de europeni - şi pe acest lucru ne concentrăm acum - va trebui să contribuim şi noi la relaţiile transatlantice, deoarece interesul nostru într-o alianţă cu Statele Unite, din raţiuni geopolitice şi strategice, este cel puţin la fel de mare” precum interesul SUA într-o alianţă cu UE, a apreciat Angela Merkel.

Cancelarul a spus că nu este vorba doar despre o mai mare implicare în domeniul apărării, ceea ce include contribuţia europeană la NATO, ci şi despre o cooperare în domeniul inovării, ştiinţei şi eforturilor diplomatice la nivel global.

„În acest sens, mă bucură cooperarea cu Statele Unite, care este importantă pentru noi şi este în interesul nostru”, a subliniat ea.

Aceste declarații au cu ce surprinde în condițiile în care, în urmă cu doi ani, Angela Merkel afirma că „momentul în care se putea conta pur și simplu pe Statele Unite să ne protejeze s-a încheiat” și că„ Europa trebuia să-și ia în mână propriul destin”.

La începutul acestei luni, Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat la rândul ei că „iluziile autonomiei strategice europene trebuie să se oprească ”, deoarece „europenii nu vor putea înlocui rolul crucial al Americii ca „furnizor de securitate”.

Luna trecută, președintele Macron le-a cerut europenilor să-și „regăsească independența strategică”.