La ce trebuie să fie atenți pensionarii, când primesc deciziile de recalculare

La ce trebuie să fie atenți pensionarii, când primesc deciziile de recalcularePensionari. Sursa foto: Unsplash

București. Pensiile recalculate vor fi distribuite, românilor, conform estimărilor, din luna septembrie. Până atunci, în luna august, pensionarii vor primi noile decizii, emise de casele teritoriale de pensii.

Aproximativ 100.000 de decizii de recalculare a pensiilor au fost deja tipărite și transmise către Poșta Română. Documentele vor ajunge la pensionari, prin lucrătorii poștali, conform Romania TV.

Deciziile pentru pensiile recalculate ajung la români

Pensionarii care primesc deciziile de recalculare trebuie să le verifice odată ce le primesc de la poștași. De altfel, documentele pentru pensiile recalculate sunt înmânate personal beneficiarilor. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat că va exista o oarecare întârziere între momentul predării deciziilor către Poșta Română și cel al livrării efective.

În acest context, oficialii Casei de Pensii recomandă beneficiarilor să citească deciziile cu atenție pentru a verifica corectitudinea informațiilor înscrise. Eventualele erori trebuie raportată către Casa de Pensii pentru a fi îndreptate. În caz contrar ar putea apărea probleme la stabilirea drepturilor sau la virarea sumelor cuvenite.

Astfel, se recomandă verificarea numelui, adresei și a altor date personale, care trebuie să corespundă cu cele din documentele de identitate. De asemenea, pensionarii trebuie să se asigure că perioadele de muncă și contribuțiile sunt înscrise corect. În funcție de acestea se stabilesc pensiile pe care le vor primi.

Dacă sunt observate nereguli sau dacă li se pare că au fost nedreptățiți, pensionarii pot contesta procedura de recalculare. Ei trebuie să se adreseze Casei de Pensii cu o cerere de revizuire sau chiar cu o contestație oficială.

Dosare pensii

Dosare pensii. Sursa foto: MMSS/ Facebook

Pensionari cu venituri mici și vechime mare, avantajați

Pensionarii care au contribuit un număr mai mare de ani și au obținut venituri mici, vor primi pensiile cele mai mari după recalculare. Ei vor fi cei mai avantajați de acest proces. Prin noua lege a pensiilor, aceștia vor primi un bonus, calculat conform formulei stabilite.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a explicat cum a decurs procesul de recalculare. El a explicat că a fost făcută și o revizuire a istoricului pensiei înainte de procedură.

Procesul de recalculare nu este nici pe departe atât de spectaculos pe cât spuneau oficialii înainte de alegerile locale. Doar în procente această majorare sună bine (40% în medie) în cifre reale este vorba de cel mult câteva sute de lei. Astfel, chiar șeful Casei de Pensii recunoaște că un pensionar care a muncit 46 de ani, patru luni și 16 zile va primi în plus, la pensie 700 de lei. Pensia lui va crește de la 2.321 de lei în prezent, la 2.911 de lei.

Practic va fi tot o majorare în sărăcie, insuficientă pentru a asigura beneficiarilor un nivel de trai decent, în condițiile de astăzi.

Pensiile românilor după recalculare

Daniel Baciu a declarat că după recalcularea nici una dintre pensiile românilor nu vor fi reduse. Vor fi pensionari care vor primi bani în plus sau care vor rămâne cu aceleași drepturi.

„În urma acestui proces de recalculare, nicio pensie nu va scădea. Este un lucru foarte clar pe care noi l-am prevăzut în lege. Marea majoritate a pensionarilor vor primi măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Aceste măriri vor fi în funcție de stagiul de cotizare realizat”, a explicat Daniel Baciu.

El a estimat că peste 70% dintre pensionari vor primi majorări de pensii în urma procesului de recalculare.