Probleme mari cu recalcularea pensiilor. Cine riscă să scoată bani din buzunar

Probleme mari cu recalcularea pensiilor. Cine riscă să scoată bani din buzunar Recalcularea pensiilor. Sursa foto: Arhivă EVZ

Recalcularea pensiilor vine cu cheltuieli mari pentru unii pensionari deoarece sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru a le fi eliberare adeverinţele care dovedesc că au avut venituri suplimentare în timpul muncii.

Recalcularea pensiilor vine cu cheltuieli mari pentru unii pensionari

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că unele firme de arhivare încearcă să „speculeze conjunctura legată de recalcularea pensiilor”. Premierul a mai subliniat că este „ilegală şi imorală” fixarea unui preţ maximal pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. De asemenea,  premierul a precizat că persoanele responsabile trebuie sancţionate.

„Se pregăteşte în aceste zile şi procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preţ maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Aşa ceva este ilegal şi imoral şi cei responsabili trebuie sancţionaţi cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Marcel Ciolacu.

PensiiRecalcularea pensiilor vine cu cheltuieli mari pentru unii pensionari. Sursa foto. Arhiva EVZ

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme cu recalcularea au cei care au lucrat până în anul  2001

De acest blocaj cu recalcularea pensiilor au parte ce care au muncit până în anul 2001. Mai exact, pensionarii trebuie să meargă la firmele de arhivare și să obțină aceste adeverințe prin care să dovedească faptul că au avut venituri pentru care au plătit impozit. Aici intră diverse sporuri și al 13-a lea salariu.

Firmele de arhivare care trebuie să elibereze aceste adeverințe au fixat niște taxe. De exemplu, doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuie să plătească aproximativ 120 de lei.

Pentru fiecare an de muncă analizat de aceste firme trebuie să plătească alți 75 de lei cu aproximație, iar pentru un document original pe care trebuie să-l obțină de la firmele de arhivare trebuie să plătească alți 120 de lei.

Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă cu privire la aceste taxe uriașe

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă înţelegere pentru fixarea preţurilor de către companiile care furnizează servicii arhivistice cetăţenilor care solicită eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor.

Conform unui comunicat remis, marţi, „autoritatea de concurenţă are indicii că o serie de firme active pe această piaţă şi-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informaţii sensibile (tarife, cheltuieli indirecte şi marje de profit) cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică şi Electronică din România (PIAFER)”, explică Consiliul Concurenţei.

„Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, se arată în comunicat.

Pensionarii care nu reușesc să facă acest lucru până la 1 septembrie pot duce aceste adeverințe în momentul în care le obțin, iar pensiile mai mari vor fi plătite începând cu luna următoare, potrivit antena3.ro.