La Bruxelles, Belgradul a venit pregătit pentru negocieri, nu și Pristina – declară ambasadorul SUA la Belgrad

La Bruxelles, Belgradul a venit pregătit pentru negocieri, nu și Pristina – declară ambasadorul SUA la Belgrad

Ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, a declarat că la întâlnirea de la Bruxelles, Belgradul a fost pregătit pentru negocieri, însă Pristina nu a fost pregătită pentru un acord concret. "Consider că partea sârbă a încercat să fie flexibilă, să găsească o soluție, iar discuția cu președintele Aleksandar Vučić mi-a confirmat acest lucru" - a declarat Hill pentru postul de televiziune N1, când a fost întrebat cum comentează întâlnirea cu președintele Serbiei, cu care a discutat despre situația din Kosovo.

Hill a adăugat că este "evident" că rezultatele negocierilor de la Bruxelles au produs dezamăgire, dar și-a exprimat speranța că procesul va continua, fapt demonstrat și de anunțata vizită în regiune a emisarului special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, și a emisarului SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar.

Întrebat ce "nu a mers bine" la ultima întâlnire dintre Vučić și premierul Kosovo, Albin Kurti, diplomatul american a spus că "partea sârbă a fost la locul ei, a știut despre ce trebuie să vorbească și a știut ce este important". "Din păcate, consider că cealaltă parte nu a fost pregătită pentru o discuție concretă" – a declarat Hill, adăugând că pentru rezolvarea problemelor trebuie să se discute lucruri concrete, iar aceste lucruri trebuie puse într-un context larg, iar acest larg context este problema înființării Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo și modul în care va funcționa ZSO în viitor.

Sârbii vor trăi mai bine dacă vor avea ZSO?

"Pentru mine această problemă este esențială. ZSO în Kosovo trebuie să se simtă ca acasă și să fie în siguranță. Trebuie să se depună eforturi pentru a se negocia" – a declarat Hill, exprimându-și speranța că va începe rezolvarea problemelor importante pentru viitorul Kosovo și pentru comunitatea etnicilor sârbi din Kosovo. Amintind că în 1998 a participat la negocierile de la Rambouillet, Hill a spus că este "pur și simplu incredibil" că și după 23 de ani când s-a întors în regiune s-a întâlnit cu aceleași probleme.

Întrebat dacă sârbii vor trăi mai bine dacă vor avea ZSO, Hill a răspuns că este ferm convins că în viitor comunității sârbe din Kosovo trebuie să i se asigure un mecanism, similar celor care există deja în Europa. "Consider că trebuie gândit un aranjament pentru comunitatea sârbă, ceva care să fie acceptabil pentru toți" – a declarat Hill. Întrebat cum comentează vizita la Moscova a ministrului sârb de interne, Aleksandar Vulin, ambasadorul SUA la Belgrad a declarat că este de neînțeles, că provoacă confuzie. "Eu nu înțeleg ce a încercat să obțină acolo. Sincer, poate nici el nu înțelege" – a răspuns Hill. (www.rts.rs) 

(Traducere Rador)