Kremlinul neagă cu tărie. Nu există niciun semn transmis de Vladimir Putin pentru pace

Kremlinul neagă cu tărie. Nu există niciun semn transmis de Vladimir Putin pentru paceVladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Vineri, Kremlinul a respins informațiile prezentate de Bloomberg, care susțineau că președintele rus, Vladimir Putin, ar fi „transmis semnale” către SUA privind posibile discuții despre încetarea războiului din Ucraina și că ar putea lua în considerare renunțarea la cerințe-cheie.

Potrivit informațiilor din articolul de pe Bloomberg, se sugera că Putin „sondează terenul” pentru a evalua disponibilitatea Washingtonului de a iniția discuții și că ar fi stabilit legătura cu Statele Unite prin intermediul unor canale indirecte.

Kremlinul respinge afirmațiile despre disponibilitatea lui Putin pentru discuții despre Ucraina

Citatând surse din apropierea Kremlinului, Bloomberg a relatat că președintele rus Vladimir Putin ar fi fost deschis discuțiilor despre încheierea războiului din Ucraina și ar fi luat în considerare chiar renunțarea la cerințele-cheie ale Rusiei.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a respins acuzațiile, afirmând că acestea sunt complet false și nu corespund realității.

„Nu, este un mesaj fals. Nu corespunde absolut deloc realităţii”, a afirmat Peskov.

În același timp, Peskov a criticat lipsa de condamnare din partea țărilor occidentale a incidentului cu avionul militar rusesc doborât în regiunea Belgorod, pe care Rusia îl atribuie Ucrainei.

„Până în prezent, nu a existat nicio condamnare categorică a acestui atac terorist îngrozitor din partea ţărilor occidentale. Nu am auzit niciun cuvânt de condamnare", a declarat Dmitri Peskov în cadrul briefingului de presă zilnic.

Dimiti Peskov speră în candidatura luI Vladimir Putin

Dmitri Peskov. Sursa foto: Twitter

Se solicită dovezi Rusiei

În cadrul unei conferințe de presă, Dmitri Peskov a fost întrebat dacă Rusia este pregătită să prezinte dovezi ONU sau altor organizații internaționale pentru a demonstra implicarea Ucrainei în doborârea avionului. Peskov a refuzat să ofere detalii suplimentare, menționând că investigația este în curs.

„Anchetatorii lucrează şi deciziile vor fi luate pe măsură ce se vor obţine toate informaţiile necesare”, a adăugat el.

Reacții din cadrul ONU

La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, adjunctul ambasadorului rus, Dmitri Polianski, a acuzat Ucraina de atacul asupra avionului militar rusesc, caracterizându-l drept „un atac foarte primitiv şi laş din partea reprezentanţilor Kievului, care nu-şi asumă responsabilităţile". Ambasadorul SUA la ONU, Robert Wood, nu a intrat în polemică, dar a subliniat responsabilitatea Rusiei în escaladarea conflictului.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat în ajun în faţa Consiliului de Securitate că doborârea avionului în regiunea rusă Belgorod a fost "un atac foarte primitiv şi laş din partea reprezentanţilor Kievului, care nu-şi asumă responsabilităţile", deşi nu a exclus să fie vorba de o "lipsă de coordonare în cadrul forţelor armate ucrainene, o iniţiativă (individuală) sau o crimă care depăşeşte orice morală".

Ambasadorul SUA la ONU, Robert Wood, nu a intrat într-o polemică pe marginea tezei ruse, dar a subliniat că "Kremlinul îşi asumă responsabilitatea ultimă pentru începerea şi continuarea acestui război", fără a intra în detaliile tragediei de la Belgorod.

Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a recunoscut că ONU nu poate verifica circumstanțele incidentului, dar a subliniat că acesta a avut loc în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. DiCarlo a cerut Rusiei și Ucrainei să evite acțiunile care ar putea intensifica conflictul.

„Ceea ce este clar este că incidentul a avut loc în contextul invaziei Rusiei în Ucraina", a subliniat DiCarlo, făcând apel la Rusia şi Ucraina să "evite acţiunile, retorica şi acuzaţiile care ar putea inflama şi mai mult situaţia”.

Potrivit Rusiei, avionul de transport militar Il-76 a fost doborât de Ucraina cu 65 de prizonieri ucraineni și membri ai echipajului la bord, pe drumul către un schimb de prizonieri. Moscova a acuzat Ucraina de incident, dar ONU a solicitat o abordare echilibrată și evitarea escaladării situației.