Evenimentul Zilei > Actualitate > Kremlinul își arată mușchii. Rusia anunță riposte la sancțiunile impuse de UE și SUA
Kremlinul își arată mușchii. Rusia anunță riposte la sancțiunile impuse de UE și SUA

Kremlinul își arată mușchii. Rusia anunță riposte la sancțiunile impuse de UE și SUA

Kremlinul a luat miercuri atitudine împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite. Rusia a denunţat drept „absolut inacceptabile” noile sancţiuni impuse unor oficiali ruşi de rang înalt cu privire la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Kremlinul își arată mușchii. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că aceste sancțiuni „dăunează relaţiilor deja deplorabile” ale Rusiei cu Occidentul.

Rășii amenință cu „principiul reciprocității”

Peskov denunţă drept „scandaloase” acuzaţii americane potrivit cărora serviciul rus de securitate FSB se află la originea otrăvirii lui Navalnîi.

El ameninţă că Rusia va riposta în felul care să-i servească cel mai bine interesele. „Bineînţeles, este imposibil să nu aplicăm principiul reciprocităţii”, a declarat el presei, fără să avanseze vreo dată în acest sens.

„Cei care continuă să mizeze pe aceste restricţii ar trebui probabil să se gândească. Îşi ating ei obiectivele cu această politică?”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Răspunsul nostru va fi unul evident: o astfel de politică nu îşi atinge obiectivele”, a continuat Peskov, titrează Agerpres.

Această reacţie intervine în condiţiile în care experţi ai ONU au denunţat luni responsabilitatea Rusiei în otrăvirea, anul trecut, a lui Aleksei Navalnîi şi au cerut o anchetă internaţională.

SUA și UE au impus sancțiuni Rusiei

SUA au anunţat marţi sancţiuni împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse, sancţiuni ce prevăd restricţii de viză şi îngheţarea activelor, ca răspuns la tentativa de otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu agent neurotoxic, pentru care serviciile de informaţii americane consideră responsabil guvernul rus.

Statele membre UE au oficializat luni sancţiunile împotriva a patru înalţi funcţionari ruşi implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor săi, relatează AFP.

Principiul acestor sancţiuni ţintite – interdicţia vizelor şi îngheţarea bunurilor din UE – a fost decis în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe pe 22 februarie. Ambasadorii Celor 27 au dat undă verde măsurii luni dimineaţă.

Navalnîi se află în penitenciar

Opozantul rus de 44 de ani este vizat de mai multe proceduri judiciare de la revenirea lui în Rusia, în ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania în urma otrăvirii sale.Îîn opinia lui Navalnîi şi a susţinătorilor săi,vinovați sunt preşedintele rus Vladimir Putin şi serviciile secrete ruse.

Aleksei Navalnîi a ajuns duminică într-o colonie penitenciară dintr-o regiune situată la circa 200 de kilometri la est de Moscova. Acolo iaspășește o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare.