Kovesi, „unsă” de Lazăr la Parchetul General

Kovesi, „unsă” de Lazăr la Parchetul General

Laura Codruța Kovesi (foto) își va desfășura activitatea la Parchetul General ca procuror la Serviciul de îndrumare și control, după ce procurorul general Augustin Lazăr a semnat un ordin de delegare a acesteia.

Inițial, CSM a hotărât, ieri dimineață, ca Laura Codruța Kovesi să își continue activitatea la DIICOT Sibiu. Numai că Augustin Lazăr, care a participat la ședința de plen a CSM alături de ministrul justiției Tudorel Toader, a lăsat să se înțeleagă că are alte planuri pentru Kovesi.

„Este foarte posibil să ne gân dim la o activitate care să fie bună și care să aducă un plus Ministerului Public cu experiența câștigată la DNA”, a spus Lazăr.

Tot ieri, CSM era așteptat să dea o decizie în cazul acțiunii disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară (IJ) împotriva Laurei Codruța Kovesi, în urma refuzului acesteia de a se prezenta la Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidențiale din 2009. Secția pentru procurori a CSM a amânat însă pronințarea pentru data de 25 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Presa, bat-o vina!

În ședința CSM doi magistrați au făcut cereri de apărare a reputației, supărați pe presă. Procurorul Teodor Niță de la Parchetul Curții de Apel Constanța susține că o publicație locală a scris mișelește despre el: „Spune că am fost în anturaje, în bar! Eu nu beau, dar sunt prezentat în presă ca fiind bețiv. Sunt sportiv!”, s-a plâns procurorul.

Judecătoarea Mariana Moncea de la Tribunalul București care a avut pe rol la un moment dat dosarul de insolvență al Realitatea Tv a cerut și ea apărarea reputației: „La B1 Tv au spus că aș fi ofițer acoperit. Sunt afirmații tendențioase având în vedere că dosarul este pe rol. (...) IJ spune că presa poate spune orice, că este libertatea presei, dar zic că există niște limitări”, a spus judecătoarea.

În Plen au „sărit scântei” și în legătură cu un raport întocmit de Inspecția Judiciară cu privire la critici aduse de procurori de la DNA față de unele decizii de achitare dispuse de instanțele de judecată. „Fostul CSM a stabilit că nu este posibil ca, din punct de vedere instituțional, să fie exprimate critici de legalitate și temeinicie asupra hotărârilor definitive” a declarat judecătoarea Gabriela Baltag. „Acum, judecătorii se plâng de procurori. (...) Mă aștept ca mâine-poimâine, procurorii să se plângă de judecători”, a spus în replică Tudorel Toader. (