Kovesi și Sofia. Manevrele fostei șefe a DNA în vecini de România
- Laurențiu Teodorescu
- 15 decembrie 2019, 09:30
Numirea Laurei Codruța Kovesi la conducerea viitorului Parchet European (EPPO) nu a bucurat pe toată lumea.
La Sofia, arată Euronews, numele fostei șefe a DNA provoacă frisoane printre politicieni și oamenii de afaceri locali. Bulgaria este etichetată drept „cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană”, iar Kovesi poate tulbura apele într-un stat în care „combinațiile” cu fonduri europene sunt la ordinea zilei; totuși, Bulgaria rămâne printre marii destinatari ai fondurilor UE!
Văzut drept „elefantul corupt din camera Uniunii”, guvernul de la Sofia nu are o relație extraordinară cu noua șefă a Parchetului European.
În 2017, când Kovesi a vizitat Bulgaria, susținând o prelegere despre combaterea corupției, politicienii din partidele de frunte, dar nu numai, au boicotat evenimentul, iar Guvernul de atunci a numit vizita „o provocare la adresa Bulgariei”.
Mai mult, în februarie 2019, reprezentanta Sofiei în Consiliul Coreper II a votat împotriva candidaturii Laurei Codruța Kovesi!
Conform celui mai recent raport anual privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, fraudele cu fonduri europene au însumat 2,5 miliarde de euro din bugetul UE pe 2018!
În paralel, Euronews subliniază că un raport realizat de Centrul pentru Studiul Democrației arată că 35,5% dintre companiile din Bulgaria susțin că există corupție în achizițiile publice, iar 54% dintre respondenți au catalogat aceste achiziții drept „netransparente”.
Pe de altă parte, în decembrie, la ultima ședință a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), Kovesi s-a plâns că, în timp ce EPPO nu are decât patru membri ai personalului de sprijin operațional, ea se așteaptă să primească mai mult de 1000 de cazuri în anul ce vine. Sunt temeri că Parchetul European va fi copleșit de volumul de muncă, dar și că multe dintre guverne vor sabota activitatea lui.