Documente importante prezentate de către jurnaliștii de la Antena 3 vin să confirme ipoteza conform căreia arestarea în 2009 a lui Nicolae Popa a fost un moment plănuit, precum și aducerea acestuia în țară, în 2011.

De exemplu, potrivit unei adrese emise de Ambasada României în Indonezia, autoritățile românești știau încă din 2004 că Nicolae Popa se află în această țară, că i-a fost prelungit pașaportul, adăugându-i-se nu mai puțin de 12 file.

Ce este cu adevărat șocant, adresa cu pricina a fost înmânată procurorilor Parchetului General chiar din acel an. Deci statul român, inclusiv procurorii știau cu exactitate unde se află numitul Popa.

Momentul arestării lui Popa, decembrie 2009, a fost speculat electoral de Traian Băsescu. Vîntu era monitorizat pe siguranță națională încă din octombrie 2009. Și, astfel SRI și Kovesi aflaseră despre discuțiile cu Nicolae Popa și despre transferurile de bani. 

După câteva zile, Kovesi aștepta rezultatul alegerilor în sufrageria lui Gabriel Oprea. 

După arestare, Nicolae Popa rămâne în custodia autorităților de la Jakarta, iar la București nu se mai turează motoarele pentru aducerea sa în țară, aducere ce se realizează doi ani mai târziu. Între timp, Vîntu este trimis în judecată pentru favorizarea lui Popa. Și dosarul său ajunge la Camelia Bogdan. Judecătoarea află de monitorizarea pe siguranță națională și cere informații la Parchetul General. Doamna Kovesi îi răspunde personal și îi spune ce date să îi arate doar ei.