Kovesi a semnat cu mâna altora documente pentru achiziția de licențe Microsoft la Parchetul General, DNA şi DIICOT

Kovesi a semnat cu mâna altora documente pentru achiziția de licențe Microsoft la Parchetul General, DNA şi DIICOT

Avocatul Daniel Chitic, cel care îl reprezintă pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, a dat publicităţii o serie de documente din care rezultă că Laura Codruţa Kovesi s-a implicat în achiziţia de licenţe Microsoft pentru Parchetul Înaltei Curţi, DNA şi DIICOT pe vremea când era în funcţia de Procuror General

Condamnat definitiv în mega-dosarul Microsoft, în octombrie 2016, la 3 ani de închisoare alături de fostul edil Gheorghe Ştefan zis „Pinalti” şi de oamenii de afaceriDorin Cocoş şi Nicolae Dumitru „Niro” - care au primit şi ei pedepse cu executare - fostul Ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a purtat o corespondenţă în anii 2009-2010 cu Laura Codruţa Kovesi, care pe atunci era şefa Parchetului General. Obiectul acestei corespondenţe îl constituia chiar achiziţia de licenţe Microsoft pentru Parchetul General, DNA şi DIICOT. 

Avocatul lui Gabriel Sandu a publicat documentele pe 13 octombrie, la o zi după ce denunţătorul din dosar, Dinu Pescariu, a declarat că a avut o întâlnire cu procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, în biroul acesteia, şi că i s-ar fi sugerat să facă anumite denunţuri.

Recent, Sandu a fost trimis în judecată în dosarul Microsoft 3 pentru abuz în serviciu deoarece în 2009 ar fi depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract. Din documente reiese că Gabriel Sandu a depus astfel de diligenţe inclusiv pe lângă Kovesi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conţinutul documentelor

În primul document, datat 10.02.2009 (facsimil 1), Gabriel Sandu îi comunică procurorului general că în luna aprilie a aceluiaşi an expiră contractul de închiriere de licenţe Microsoft şi îi pune în vedere să elaboreze un plan al necesarului de software pentru „instituţia dumneavoastră şi a celor aflate în subordine”.

PG îi răspunde lui Sandu (facsimil 2) că în anul precedent au fost utilizate 7.494 de licenţe (la PG - 637, instituţiile din teritoriu- 5430, DNA - 782 şi DIICOT - 645). Documentul este semnat cu bară în dreptul numelui lui Kovesi. 

Într-un document datat 28.06.2010 (facsimil 3), Laura Codruţa Kovesi transmite din nou către Gabriel Sandu numărul de licenţe utilizate la Parchetul General şi la unităţile din subordine.

Într-un ultim document, datat 25.01.2012 (facsimil 4), aceleaşi informaţii erau comunicate succesorului lui Gabriel Sandu la şefia Ministerului Comunicaţiilor, respectiv Valerian Vreme, pe numele căruia avea să fie cerută.

Cine poartă răspunderea atunci când un document este semnat cu bară

Din analiza semnăturii cu bară în dreptul numelui Laurei Codruţa Kovesi din documentul publicat în facsimilul nr.2 rezultă că aceasta aparţine Gabrielei Scutea, adjuncta procurorului general de la acea vreme. În cazul documentului publicat în facsimilul nr. 3, semnătura aparţine lui Tiberiu Niţu, prim adjunct al procurorului general de atunci.

Avocatul Cristian Ene a explicat, pentru, EVZ cine poartă răspunderea în situaţia în care un subaltern semnează cu bară în locul şefului său: „Dacă subalternul a semnat cu acordul şefului, acesta din urmă poartă răspunderea pentru că l-a mandatat. E ca o procură. Dacă nu a avut acordul, răspunderea o poartă semnatarul”, a declarat avocatul.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică și Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimiși în judecată în data de 27 septembrie 2017 de procurorii anticorupție în dosarul „Microsoft 3”.

Conform rechizitoriului întocmit de anchetatori, în condițiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licențe Microsoft numărul 0115RO/15.04.2004, Gabriel Sandu, cu încălcarea dispozițiilor legale și la instigarea lui Claudiu Florică și a lui Dinu Pescariu, ar fi depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract. Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice în condițiile OUG 34/2006.

Acuzaţiile din rechizitoriu

„În acest context, inculpații Dinu Mihail Pescariu și Claudiu Ionuț Florică, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr. 258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnați Dorin Cocoș și Gabriel Sandu pentru trafic de influență)”, se precizează în comunicat.

DNA arată că, în urma înțelegerii avute de Pescariu și Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă inițiată pentru achiziţie de licenţe Microsoft.

Dinu Pescariu: „Am fost în birou la Kovesi şi mi s-a sugerat să fac denunţuri”

Fostul jucător de tenis Dinu Pescariu a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că a avut o întâlnire cu procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, în biroul acesteia şi i s-a sugerat să facă denunţuri.

„Am fost în birou la Kovesi şi mi s-a sugerat să fac denunţuri. (...) Nu vreau să vorbesc prea mult despre treaba asta. O să vorbesc după ce dau prima declaraţie în faţa judecătorilor. Greşeli am făcut toţi. Şi eu am făcut o greşeală şi mi-am recunoscut-o, asta a însemnat denunţul respectiv şi legea mi-a fost favorabilă. Ce s-a întâmplat ulterior... nici nu vreau să mai spun, pentru că mi-e lehamite vizavi de ceea ce s-a făcut ulterior”, a declarat Dinu Pescariu.

DNA a confirmat întâlnirea Pescariu-Kovesi

„Am fost atât de prost sau de naiv încât să am încredere în această instituţie a statului”, a mai declarat Dinu Pescariu. Fostul jucător de tenis a precizat că cele două dosare în care el este implicat acum sunt bazate pe un denunţ „mincinos” al aceleiaşi persoane, respectiv Dorin Cocoş. „Nu există nimic real, nici în denunţul în care eu sunt trimis în judecată, nici în acest denunţ. Fie a fost forţat, fie şi-a dorit să se răzbune pe ceea ce s-a întâmplat”, a completat Pescariu.

DNA a comunicat oficial că Dinu Pescariu a fost în biroul procurorului şef al DNA, aşa cum a declarat omul de afaceri, după ce, pe 21 iulie 2014, a cerut în scris să fie primit în audienţă de Laura Codruţa Kovesi.