Kosovo, aproape independent

Kosovo, aproape independent

Emisarul ONU Martti Ahtisaari a prezentat ieri planul ce deschide drumul catre independenta provinciei Kosovo, un obiectiv respins imediat de liderii de la Belgrad si aplaudat de autoritatile de la Pristina.

Propunerile exprimate de planul ONU nu includ cuvantul „independenta” si  nu mentioneaza faptul ca Serbia va pierde suveranitatea asupra teritoriului. Oficialii sarbi si cei albanezi, precum si diplomatii straini au admis insa ca acestea sunt exact obiectivele care rezulta din aplicarea pas cu pas a planului.

Propunerile emisarului ONU, scrie Bloomberg, ar putea produce o iritare in relatia dintre Rusia, care sustine pozitia Belgradului, si cea a UE si SUA, care doresc rezolvarea starii conflictuale si inclina spre independenta Kosovo. Analistii au sugerat ca eventuala independenta a Kosovo ar putea influenta situatia din alte regiuni, in special cele din fosta Uniune Sovietica.

Serbia zice ca nu

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul sarb Vojislav Kostunica, un opozant vehement al independentei Kosovo, a refuzat orice intalnire cu emisarul ONU. Cel care a participat, presedintele Boris Tadici, a anuntat la randul sau ca nu este de acord cu propunerile planului. „I-am comunicat lui Martti Ahtisaari ca Serbia nu va accepta niciodata independenta provinciei Kosovo. O independenta impusa va reprezenta un precedent politic si legal periculos”, a afirmat Tadici dupa intrevederea cu emisarul ONU.

Propunerile ONU au fost insa imbratisate de actualul presedinte al Kosovo, Fatmir Sejdiu, care a apreciat ca statul Kosovo, cu actualele granite si cu o autoritate functionala care sa protejeze toti cetatenii si comunitatile, este singura varianta fezabila.

Proiectul final, in martie

Martti Ahtisaari a anuntat ieri ca urmatoarea runda de consultari, cu participarea sarbilor si a albanezilor, va avea loc in perioada 12-23 februarie, la Viena. „Un compromis este important si numai dupa obtinerea acestuia voi finaliza propunerea mea pentru Consiliul de Securitate” al Natiunilor Unite, a spus el intr-o conferinta de presa. Ulterior, a explicat oficialul, va fi acordata o perioada de reflectie pana la 2 martie, data la care va avea loc o sedinta finala.

Propuneri

Principalele puncte ale planului

> Kosovo va fi o societate multietnica

> va avea propria Constitutie, un imn si un drapel

> va avea dreptul sa semneze acorduri internationale si sa adere la organizatiile internationale

> nu va revendica teritorii si nu va cere unirea cu nicio tara

> sarbii vor avea un „grad ridicat de control” in localitatile unde sunt majoritari

> comunitatea internationala va supraveghea, controla si va dispune de toate puterile necesare pentru a asigura implementarea acestui acord.

> o forta militara sub egida NATO va ramane in Kosovo.

> presedintele Kosovo va numi o comisie care va trebui sa propuna textul Constitutiei.

> Constitutia va trebui adoptata de parlamentul actual al Kosovo si va fi urmata de alegeri legislative si municipale.