Klaus Iohannis vrea școală de istoria Holocaustului pentru politicienii români
- Andreea Udrea, consultant politic
- 1 aprilie 2016, 00:00
Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au vizitat, ieri, Muzeul Holocaustului de la Washington. În SUA, șeful statului va participa la Summitul securității nucleare
Vizita la Muzeul Holocaustului din Washington D.C. a fost prima activitate publică a preşedintelui Klaus Iohannis din deplasarea sa în SUA. Șeful statului a fost însoțit și de ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, dar și de ambasadorul României la Washington, George Maior.
FOTO: Președintele Iohannis și soția au vizitat Washington Monument FOTO: AGERPRES
Președintele a sosit, punctual, însoţit de soţia sa, Carmen, cei doi ţinându-se de mână. A dat mâna cu unul dintre ultimii supravieţuitori ai Holocaustului, care i-a spus lui Iohannis, glumind, spre amuzamentul audienţei: „Şi eu eram la fel de înalt ca tine când eram mai tânăr”. A complimentat-o apoi pe soția președintelui, spunând că este „o fată frumoasă”. Bătrânul s-a născut în Transilvania, mai exact la Satu Mare. „Şi eu la fel (n.r. tot în Transilvania)”, a replicat Iohannis, zâmbitor.
Ulterior, președintelui i s-a făcut o scurtă prezentare a bibliotecii Muzeului, a publicaţiilor expuse şi a discutat cu conducerea Muzeului. Iohannis a ținut un moment de reculegere, a aprins o lumânare și a semnat în Cartea de Onoare.
După vizită, în scurta declaraţie de presă de la final, preşedintele s-a arătat „profund impresionat”. „Am fost bucuros să constat că administraţia muzeului este foarte mulţumită de aportul nostru”, a spus Klaus Iohannis. El a adăugat că vrea să sprijine înfiinţarea unui Muzeu al evreilor şi Holocaustului în România: „O instituţie adevărată, nu o casă memorială, sau alte iniţiative, lăudabile, dar mai mici. Am lansat şi ideea înfiinţării unei structuri educaţionale instituţionale pentru funcţionari, oameni politici, având ca temă istoria Holocaustului şi combaterea xenofobiei”.
Amintiri despre Băsescu
Jurnaliştii cu experienţă din delegaţia prezidenţială şi-au amintit cum, în 2005, fostul președinte Băsescu a lăcrimat la vizita sa de la Muzeul Holocaustului.
Atunci, la încheierea vizitei, preşedintele Băsescu şi-a terminat discursul, spunând: „E greu să vorbeşti după ce ai văzut vagoane româneşti transportând evrei (în muzeu se află fotografii în acest sens) şi Armata Română conducându-i pe evrei la moarte în Transnistria”.
Înainte de a intra în muzeul Holocaustului, un Labrador negru, Bob, a mirosit genţile tuturor jurnaliştilor ca să se asigure că avem intenţii paşnice.
Aseară, șeful statului urma să participe la dineul oferit de președintele SUA, Barack Obama, la Casa Albă, in cinstea delegatiilor oficiale participante la Summitul securității nucleare.
Consultări pe securitatea cibernetică
După declarația de presă de la Muzeul Holocaustului, președintele a precizat că va iniția consultări cu partidele politice în domeniul securității cibernetice. “Sunt foarte bucuros că, după alocuțiunea mea pe care am ținut-o cu ocazia bilanțului SRI, politicienii au început să se mobilizeze privind cartelele prepay, securitatea cibernetică și am subliniat că este important să avem o legislație nodernizată. Am spus că acest lucru trebuie să se facă prin consens politic. Mă bucură ecoul din țară. Sper să reușim să începem un proces de actualizare și modernizare a întregului proces. Nu este foarte simplu să găsești o legislație în domeniul securității cibernetice, a cartelor pre-pay. La fel de important este o consultare publică”, a spus Iohannis.