Klaus Iohannis, la ședința de Guvern: Singurul tren către un viitor mai bun este educația. Trebuie să acționăm acum. VIDEO
- Maria Dima
- 14 iulie 2021, 13:14
Președintele Klaus Iohannis prezidează ședința în care Guvernul urmează să adopte un memorandum privind implementarea proiectului ''România Educată'' şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de Educaţie.
Premierul Florin Cîțu a confirmat, marți, prezența președintelui Iohannis la ședința de Guvern.
De altfel, acesta l-a întâmpinat, astăzi, pe Iohannis când a sosit la sediul Guvernului.
”Astăzi e o zi extrem de importantă pentru viitorul educației. Înaintăm decisiv pentru implementarea proiectului România educată. Reforma sistemului de învățământ e obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pe piața muncii.
România educată e un proiect cu legitimitate democratică, bazat pe cea mai amplă consultare din perioada post-comunistă. Proiectul are deja un sprijin financiar important prin PNRR, de 3,6 miliarde euro.
O țară pe deplin dezvoltată și pe delin consolidată are o populație educată și informată. România educată propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase dar realiste: scădereea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea analfabetismului funcțional, competențe digitale de bază, creșterea numărului de absolvenți de studii superioare.
Proiectul e foarte aproape de sufletul meu. E o oportunitate istorică, dar și de mare responsabilitate pentru actuala clasă politică. E nevoie de o participare consistentă la nivel parlamentar pentru adoptarea legislației. Singurul tren către un viitor mai bun este educația. Doar astfel putem oferi copiilor și tinerilor din România șansa de a profita pe deplin de oportunitățile pe care le oferă o economie modernă și o societate democratică.
România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potențialul tinerilor noștri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă. Trebuie să acționăm acum”, a declarat Iohannis în deschiderea ședinței de Guvern.
Domeniile prioritare de acţiune din cadrul proiectului ”România Educată” sunt: cariera didactică; managementul şi guvernanţa; finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar; infrastructura sistemului de educaţie; curriculum şi evaluare centrate pe rezultate; educaţie incluzivă de calitate pentru toţi copiii; alfabetizarea funcţională; promovarea educaţiei STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics); digitalizare; rezilienţă.
Memorandumul cuprinde şi termene asumate de Guvern pentru implementarea proiectului. Astfel, se urmăreşte constituirea, până la 1 august, a unui grup de lucru interministerial coordonat de prim-ministru, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului "România Educată".
Totodată, se propune adoptarea, până la 10 septembrie, a unei hotărâri de Guvern privind aprobarea planului de acţiune, cu termene şi responsabilităţi, pentru implementarea proiectului.
Până la 1 octombrie, se are în vedere elaborarea pachetului legislativ care să asigure implementarea proiectului "România Educată".
În lunile octombrie şi noiembrie ale acestui an, Executivul doreşte să organizeze consultări cu partenerii sociali, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai mediului economic şi organizaţiilor neguvernamentale, ai comunităţilor locale, ai altor autorităţi/ entităţi publice, elevi, studenţi, profesori, experţi, pentru definitivarea pachetului legislativ.
Alte proiecte de pe agenda ședinței de Guvern
Pe agenda de miercuri a şedinţei Cabinetului Cîţu mai figurează, între altele, un proiect de hotărâre privind modificarea Anexei nr. 3 la HG nr. 1103/2020, privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.