Klaus Iohannis, la summitul NATO de la Washington. România cere întărirea Flancului estic
- Ionel Sclavone
- 9 iulie 2024, 08:53
București. Klaus Iohannis a anunțat care sunt temele pe care dorește să le atingă la summitul NATO de la Washington. Președintele va solicita aliaților să acorde o atenție sportită regiunii din vecinătatea Rusiei.
Summitul NATO este programat să se desfășoare pe parcursul a trei zile, de marți până joi în capitala Statelor Unite. Reuniunea marchează 75 de ani de la înființarea alianței, cea mai puternică din istorie. Totodată, la Washington România aniversează 20 de ani de la semnarea tratatului de aderare.
Klaus Iohannis la summitul NATO
Administraţia Prezidenţială a anunțat care este mesajul cu care șeful statului va merge în Statele Unite, la reuniunea NATO. Klaus Iohannis va evidenţia că apartenenţa la NATO reprezintă unul din pilonii pe care s-a dezvoltat România democratică. Țara noastră, se arată într-un comunicat, este un aliat puternic şi responsabil, un furnizor de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre.
La summitul NATO, liderii alianței vor discuta și vor adopta o serie de decizii menite să ajute Ucraina pe termen lung, în conflictul cu Rusia. Totodată se va discuta despre măsurile privind modernizara structurilor militare în vederea descurajării și apărării colective. În acest context, președintele va evidenția importanţa legăturii transatlantice şi a apărării colective.
Klaus Iohannis va susține deciziile pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare. Totodată, va cere o atenție sporită pe Flancul Estic și la Marea Neagră, o regiune de importanță strategică. Preşedintele va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe forţe, capabilităţi şi aranjamente de comandă şi control capabile să răiposteze la amenințări.
Programul Summitului din Statele Unite va cuprinde trei reuniuni la nivelul Consiliului Nord-Atlantic. Vor fi discuții cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific. De asemenea, organizatorii au pregătit și un eveniment aniversar.
Decizii importante la Washington
La reuniunea unde va fi prezent și Klaus Iohannis vor fi adoptate mai multe documente importante, între care Declaraţia Summitului, dar și o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina. România va solicita un pachet de sprijin substanţial pentru Ucraina și va susține aderarea acestei țări la Alianța Nord-Atlantică, un fenomen ireversibil, conform deciziilor adoptate la summiturile de la Bucureşti (2008) şi Vilnius (2023).
Președintele va pleda pentru continuarea susținerii partenerilor vulnerabili, așa cum este Republica Moldova. De asemenea, se dorește creşterea capacităţii acestor parteneri de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere. Klaus Iohannis va sprijini demersul de consolidare a relaţiei cu partenerii din Sud.
Klaus Iohannis prezent la reuniunea șefilor de state și de guverne
La summitul NATO din aceste zile vor fi analizate și eventualele forme de răspuns ale NATO la amenințările din sud. De asemenea vor fi aprofundate relațiile cu partenerii NATO din alte zone ale globului. La reuniunea unde va fi prezent și Klaus Iohannis vor fi analizate și alte aspecte privind reziliența membrilor alianței.
NATO va continua să ofere un cadru larg de cooperare pe zona de securitate și încredere reciprocă între aliaţi. Scopul alianței este să ofere cetățenilor statelor din spațiul euroatlantic un nivel de securitate necesar păstrării valorilor democratice şi a calităţii vieţii, arată Administraţia Prezidenţială.