Klaus Iohannis se delimitează de legea PNL. Voi avea grijă să nu existe

Klaus Iohannis se delimitează de legea PNL. Voi avea grijă să nu existe

Klaus Iohannis susține că nu este de acord cu proiectul de lege inițiat de PNL care i-ar permite să candideze la alegerile parlamentare. De la sediul ONU, din New York, a declarat că va avea grijă ca un astfel de act normativ să nu existe.

Președintele se delimitează de proiectul de lege inițiat de PNL pentru a-i permite să candideze pe listele partidului. Inițiativa a stârnit scandal în coaliția de guvernare, dat fiind că PSD a refuzat să o susțină.

Klaus Iohannis se delimitează de legea PNL

Șeful statului a evitat să clarifice speculațiile cu privire la intențiile sale de a candida pentru un mandat de parlamentar. De la sediul ONU, el a spus că o astfel de discuție va fi purtată în țară, la momentul potrivit. Klaus Iohannis a spus că nu este de acord cu proiectul legislativ inițiat de PNL. El a motivat că ar fi un act normativ pentru o singură persoană.

„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în perioada următoare pentru o discuție care va avea loc în România, dacă este despre România. Dar despre această lege, pot să vă spun și acum, că pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a preciza că va avea grijă ca această lege, care îi este dedicată să nu existe. El a subliniat, că nu-și dorește așa ceva și, drept urmare, proiectul nu va fi adoptat.

„Pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege și nu doresc eu, personal, să existe”, a spus Klaus Iohannis, la New York.

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciuca. Sursa foto: George Călin/Inquam Photo

Legea care dă foc coaliției de guvernare

Proiectul de lege care a stârnit acest scandal a fost inițiat de liderii grupurilor parlamentare PNL, Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu. Cei doi audepus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 52 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente,â

Proiectul introducce un paragraf care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare pe listele unui partid. Aceasta fără să fie nevoit să demisioneze de la Palatul Cotroceni. Pentru ca legea să treacă, liberalii au nevoie și de voturile social-democraților. Însă aceștia au refuzat să susțin proiectul spunând că este dedicat unei singure persoane.

Refuzul social-democraților de a vota legea dedicată lui Klaus Iohannis a inflamat relațiile dintre liberali și pesediști în coaliția de guvernare. Nicolae Ciucă l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că nu respectă o înțelegere prealabilă, din primăvară. În replică, premierul social-democrat a afirmat că o astfel de discuție nu a avut loc.

Spiritele s-au încins și mai mult, urmând atacuri de o parte și de alta, între politicienii celor două partide.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Klaus Iohannis are îndoieli cu privire la coaliție

Președintele a comentat tensiunile din coaliția de guvernare, refuzând să dea un răspuns clar despre ce va urma. El a spus că se va vedea dacă PNL și PSD vor rezista împreună până la alegeri. Klaus Iohannis a declarat că va avea o discuție cu Marcel Ciolacu și cu Nicolae Ciucă pe acest subiect, la revenirea în țară.

„Dacă actuala coaliţie va reuşi să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuţii pe această temă, că până la urmă avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunţe la abordările lor politice în campanie şi nu cred că e de aşteptat ca în această perioadă candidaţii de vârf să renunţe la abordări politice. Este o situaţie care, evident, va fi destul de complexă”, a declarat Iohannis.

Pe de altă parte, a spus Klaus Iohannis, după alegeri, viitoarele coalții se vor face în funcție de numărul de voturi. Abia după ce se va stabili câte mandate are fiecare formațiune partide, se va putea discuta despre o nouă coaliție.

„În mod normal, după alegeri se numără voturile din Parlament şi de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliţii care dau guvernarea. Este cam devreme să vorbim ce va fi după alegeri”, a spus Klaus Iohannis.