PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ. PSD nu are ce vota

PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ. PSD nu are ce votaPNL Sursa foto EVZ

PNL a sesizat Biroul Electoral Centrl (BEC), în baza opiniei Consiliului Legislativ, cerându-i să se pronunte cu privire la amendamentul depus de Legea 208/2015 cu privire la alegeri.

Dar liberalii nu vor pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent  al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu vor primi un răspuns din partea BEC.

Așa că PSD, care a anunțat că se întâlnește în ședință și decide să voteze contra, nu va avea ce vota, câtă vreme amendamentul nu este pe ordinea de zi.

PSD este împotrivă

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a confirmat faptul că social-democrații se vor întâlni și nu vor lua decizia să susțină legea, din contră, vor vota împotrivă în momentul în care aceasta va ajunge în Parlament.

Fără voturile PSD, liberalii au șanse extrem de mici să treacă această lege, pentru că ar trebui să coalizeze toate partidele de opoziție și să primească voturi de la ele.

Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Propunerea legislativă depusă de PNL

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.

Ce spune Nicolae Ciucă

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu crede că s-ar fi ieşit cu proiectul PNL dacă nu ar fi fost nevoie de legislaţie suplimentară în acest sens, dar o să verifice acest lucru. „Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu. O să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, pentru că nu cred că se ieşea cu un astfel de demers, dacă exista această posibilitate. Dar o să verificăm”, a spus liderul liberalilor.

Ne puteți urmări și pe Google News