Klaus Iohannis s-a dezlănțuit la bilanțul CSM. Pandemia a întârziat reformele, dar acestea nu mai pot fi amânate
- Mihnea Talau
- 7 decembrie 2021, 14:38
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la Facultatea de Drept din București la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe anul 2021. El a lansat un nou atac la adresa Secţia pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie SIIJ.
Reformele în domeniul Justiţiei nu mai pot întârzia, a declarat Iohannis care a subliniat că procesul de revizuire a legilor în materie trebuie finalizat, iar „anomalii" precum cele generate de SIIJ trebuie înlăturate.
„Aşteptările românilor de a avea un sistem de justiţie modern, independent şi funcţional sunt la fel de actuale şi legitime. Pandemia şi schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuţi, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil şi coerent. Procesul de revizuire a Legilor Justiţiei trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secţia pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie înlăturate", a afirmat şeful statului, la şedinţa de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe acest an.
Iohannis a făcut un apel la Plenul CSM să-şi folosească întreaga experienţă pentru ca România să facă paşi concreţi pentru reformarea sistemului de justiţie.
„Revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat”
„Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia.
România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate.
Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție.
Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar.
De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent și onest cu autoritățile implicate, cu profesioniștii din sistemul judiciar, cu asociațiile profesionale și o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluții la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetățenii și profesioniștii din justiție le așteaptă.
Îmi doresc ca discuțiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puțin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanța propunerilor, și nu pe câștigul de imagine”, a conchis Iohannis.